Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Hatmilliárd dollárt kaszált a Microsoft

2013.04.21. 09:33

A Microsoft nyilvánosságra hozta legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentését, 2013 harmadik negyedévéről (a pénzügyi negyedévek számozása eggyel el van csúszva a naptáriakhoz képest). A teljes bevétel 20,5 milliárd dollár volt, ami komoly, 18 százalékos emelkedést jelent a tavalyi hasonló időszak óta - igaz, ebben benne van a Windows 8 upgrade programjának bevétele is, ami nélkül az összeg csak 18,8 milliárd (még ez is magasabb, mint a 2012-es hasonló adat). A nyereség kicsit több mint 6 milliárd dollár volt a negyedévben.

A jelentés legnagyobb várakozással övezett része a Windows-divízió teljesítménye volt, mivel a Windows 8 a hírek szerint nem igazán hozza az elvárt számokat, a számítógépgyártók a gyengén sikerült rendszert hibáztatják az egész pécépiac, és benne természetesen a saját maguk visszaeséséért. A cég nem közölte pontos adatot a Windows 8 eladásokkal kapcsolatban, csak annyit, hogy a teljes Windows-részleg bevétele 5,7 milliárd dollár volt a negyedévben - igaz, ebből is érdemes levonni az említett upgrade program bevételét, úgy csak 4,6 milliárd marad, ami nagyjából megegyezik a tavalyi adattal. Az üzleti szoftverek divíziója további 6,1 milliárdot hozott, a szórakoztatóipari részleg (ami az Xboxot és a köré épült dolgokat jelenti) 2,2 milliárdot. Az agyonreklámozott Surface tablet eladásairól mélyen hallgat a jelentés.

A statisztikák szerint a Windows 8 nem éppen sikertörténet, a Netmarketshare adatai szerint az operációs rendszernek a megjelenése óta eltelt közel fél évben mindössze 3,2 százalékos részesedést sikerült összehoznia az internetre kötött desktop gépek között. A legnépszerűbb operációs rendszernek a Windows 7 számít (44,7 százalékos részesedés), második helyen a lassan 12 éves Windows XP áll (38,7 százalék), de a legújabb Windows-kiadást megelőzi még az évtized bukásának kikiáltott Vista is a maga 5 százalékával. A legnépszerűbb Mac-variánst, az OSX 10.8-at (2,6 százalék), illetve a Linuxot (1,2 százalék) azért sikerült megelőznie az új Windowsnak.

A csillagászati bevétel és nyereség ellenére a cég pénzügyi igazgatója, Peter Klein bejelentette lemondását. Klein 11 éve dolgozott a cégnél, abból az utolsó négyet a legfőbb pénzügyi vezető székében. A pénzügyi jelentés és a lemondás hírére a tőzsde enyhe emelkedéssel reagált a Microsoft részvényárfolyamában.

A Microsofttal egy időben tette közzé pénzügyi eredményeit a cég több területen fő konkurensének számító Google is. Ott a 14 milliárd dolláros bevételre 3,3 milliárdos nyereség jutott, vagyis a Microsoft forgalma ugyan kevesebb mint a másfélszerese volt a Google-énak, profitban csaknem a dupláját hozta össze.