Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hatmilliárd dollárt kaszált a Microsoft

2013.04.21. 09:33

A Microsoft nyilvánosságra hozta legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentését, 2013 harmadik negyedévéről (a pénzügyi negyedévek számozása eggyel el van csúszva a naptáriakhoz képest). A teljes bevétel 20,5 milliárd dollár volt, ami komoly, 18 százalékos emelkedést jelent a tavalyi hasonló időszak óta - igaz, ebben benne van a Windows 8 upgrade programjának bevétele is, ami nélkül az összeg csak 18,8 milliárd (még ez is magasabb, mint a 2012-es hasonló adat). A nyereség kicsit több mint 6 milliárd dollár volt a negyedévben.

A jelentés legnagyobb várakozással övezett része a Windows-divízió teljesítménye volt, mivel a Windows 8 a hírek szerint nem igazán hozza az elvárt számokat, a számítógépgyártók a gyengén sikerült rendszert hibáztatják az egész pécépiac, és benne természetesen a saját maguk visszaeséséért. A cég nem közölte pontos adatot a Windows 8 eladásokkal kapcsolatban, csak annyit, hogy a teljes Windows-részleg bevétele 5,7 milliárd dollár volt a negyedévben - igaz, ebből is érdemes levonni az említett upgrade program bevételét, úgy csak 4,6 milliárd marad, ami nagyjából megegyezik a tavalyi adattal. Az üzleti szoftverek divíziója további 6,1 milliárdot hozott, a szórakoztatóipari részleg (ami az Xboxot és a köré épült dolgokat jelenti) 2,2 milliárdot. Az agyonreklámozott Surface tablet eladásairól mélyen hallgat a jelentés.

A statisztikák szerint a Windows 8 nem éppen sikertörténet, a Netmarketshare adatai szerint az operációs rendszernek a megjelenése óta eltelt közel fél évben mindössze 3,2 százalékos részesedést sikerült összehoznia az internetre kötött desktop gépek között. A legnépszerűbb operációs rendszernek a Windows 7 számít (44,7 százalékos részesedés), második helyen a lassan 12 éves Windows XP áll (38,7 százalék), de a legújabb Windows-kiadást megelőzi még az évtized bukásának kikiáltott Vista is a maga 5 százalékával. A legnépszerűbb Mac-variánst, az OSX 10.8-at (2,6 százalék), illetve a Linuxot (1,2 százalék) azért sikerült megelőznie az új Windowsnak.

A csillagászati bevétel és nyereség ellenére a cég pénzügyi igazgatója, Peter Klein bejelentette lemondását. Klein 11 éve dolgozott a cégnél, abból az utolsó négyet a legfőbb pénzügyi vezető székében. A pénzügyi jelentés és a lemondás hírére a tőzsde enyhe emelkedéssel reagált a Microsoft részvényárfolyamában.

A Microsofttal egy időben tette közzé pénzügyi eredményeit a cég több területen fő konkurensének számító Google is. Ott a 14 milliárd dolláros bevételre 3,3 milliárdos nyereség jutott, vagyis a Microsoft forgalma ugyan kevesebb mint a másfélszerese volt a Google-énak, profitban csaknem a dupláját hozta össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?