Olivér
4 °C
8 °C

Lecsukták a Sonyhoz betörő hekkert

2013.04.21. 09:34

A bíróság bűnösnek találta a 25 éves arizonai egyetemistát, Cody Andrew Kretsingert, aki az interneten Recursion néven vált hírhedtté, amikor 2011-ben betört a Sony Pictures egyik szerverére, és onnan 37 ezer felhasználó személyes adatait töltötte le, majd tette közzé. Kretsingert a bíróság ezért egy év börtönbüntetésre, annak letelte után pedig ezer órányi közmunkára ítélte, ezen felül köteles a Sonynak 600 ezer dollár kártérítést is fizetnie (ez nagyjából egy diplomás amerikai munkavállaló 15 évnyi átlagfizetésének felel meg).

A hekker a hírhedt Lulz Sec csoport tagja volt, ami az Anonymous aktivista-hekker közösség lazán kapcsolódó részeként működött 2010-12-ben. A Sony szervereit ekkoriban többször is feltörték, és onnan rengeteg felhasználói adatot loptak el. A legnagyobb port felvert eset tetteseit (ők egy 77 millió felhasználós adatbázis loptak el a Playstation Network szerveréről) sosem találták meg, a Recursion által elkövetett betörés ehhez képest kispályás volt. A jogszabályok szerint a hekker akár 15 évet is kaphatott volna, ehhez képest a bíró kifejezetten lágyszívűnek mutatkozott.

A tárgyalás során kiderült, hogy a betörést az egyik legrégebbi, és manapság már kifejezetten primitívnek számító technikával, SQL injectionnel követték el. Ez annyit tesz, hogy egy adatbekérő mezőbe olyan speciális karaktereket ír be a hekker a megtámadott szerveren futó weboldalon, amelyeket az adatbáziskezelő rendszer nem adatként, hanem utasításként értelmez. Magára valamit is adó rendszernek ma már védettnek illik lenni az ilyen módszerekkel szemben. Ez megerősítette a Lulz Sec két évvel ezelőtti közleményét, a betörés a Sony védelmi rendszerét gyalázták, és azt állították, gyerekjáték volt a betörés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?