Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Samsung gondolatirányítással kísérletezik

2013.04.22. 10:48

A Samsung és a Texasi Egyetem közösen próbál kifejleszteni egy új irányítási módszert kifejleszteni, amely a felhasználó gondolatainak engedelmeskedik. A kísérleti állapotban lévő rendszer egy Galaxy Note 10.1-es gépből és egy fejre húzható EEG-sapkából áll (videó itt). Ez utóbbi ugyan elég ronda és kényelmetlen, de elég fejlett ahhoz, hogy ne kelljen valami nedves jelátvivő közeg az érzékelők és a fejbőr közé.

samsung-headgear
Fotó: MIT Technology Review

Egy kifejezetten az agyhullámok feldolgozására felkészített program felel a tablet irányításáért. A kísérlet egyelőre ott tart, hogy a program 80-95 százalékos pontossággal szűri ki azokat az átlagtól eltérő agyhullámokat, amiket a többitől eltérő frekvencián villogó ikonok váltanak ki.

A Samsung gondolatirányítással kísérletezik

A felhasználók nagyjából öt másodpercenként tudtak kiadni egy parancsot pusztán azzal, hogy a speciális ikonokra koncentráltak, tehát a módszer egyelőre jóval lassabb minden más vezérlésnél, még a hangfelismerés is gyorsabban reagál, az ráadásul már az operációs rendszerek része.

A folytatás több irányú, a fejlesztők egyrészt az EEG-sapka hordhatóságának javításán dolgoznának még, másrészt az alkalmazások is kidolgozása is várat magára. Bár a tervek szerint akár a technológia a mindennapok részévé is válhat egyszer, a fő cél egyelőre a mozgáskorlátozottak lehetőségeinek bővítése.