Ödön
2 °C
11 °C

A vezetés közbeni diktálás is életveszélyes

2013.04.23. 16:27

A telefonnak hangosan bediktált üzenet is majdnem annyira elvonja az autóvezető figyelmét, mintha kézzel pötyögi be – állítja egy kedden közzétett amerikai tanulmány. A texasi közlekedési intézet 43 autóson tesztelte az üzenetküldési módok hatását a vezetésre.

Háromszor autóztatták végig őket a próbaúton: először semmiféle elektronikus eszköz nem zavarta vezetésüket, másodjára szöveges üzenetet pötyögtettek, harmadjára pedig tollbamondásmódjára diktáltak.

„Az utóbbi kettő esetében csaknem a kétszeresére nőtt a vezetők reakcióideje a zavartalan vezetéshez képest. A szemkapcsolat az úttal szintén romlott függetlenül attól, hogy diktált vagy gépelt a vezető. A diktálás azért is veszélyes, mert a vezető biztonságosabbnak érzi, mint a gépelést, holott nem az" – mondta Christine Yager, a felmérés vezetője.  A tanulmány szerzői szerint a telefonba diktálás valójában lassúbb üzenetküldési módszer, mint a hagyományos nyomkodós, mert szükség van a szöveg javítására.

A vezetés közbeni telefonálás nagyon súlyos probléma, rengeteg balesetet okoz ez a viselkedés. Legutóbb egy fiatal brit férfi esete kavart elég nagy port: szülei közzétették azt a befejezetlen sms-t, amelynek írása miatt lesodródott az útról és meghalt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?