Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A vezetés közbeni diktálás is életveszélyes

2013.04.23. 16:27

A telefonnak hangosan bediktált üzenet is majdnem annyira elvonja az autóvezető figyelmét, mintha kézzel pötyögi be – állítja egy kedden közzétett amerikai tanulmány. A texasi közlekedési intézet 43 autóson tesztelte az üzenetküldési módok hatását a vezetésre.

Háromszor autóztatták végig őket a próbaúton: először semmiféle elektronikus eszköz nem zavarta vezetésüket, másodjára szöveges üzenetet pötyögtettek, harmadjára pedig tollbamondásmódjára diktáltak.

„Az utóbbi kettő esetében csaknem a kétszeresére nőtt a vezetők reakcióideje a zavartalan vezetéshez képest. A szemkapcsolat az úttal szintén romlott függetlenül attól, hogy diktált vagy gépelt a vezető. A diktálás azért is veszélyes, mert a vezető biztonságosabbnak érzi, mint a gépelést, holott nem az" – mondta Christine Yager, a felmérés vezetője.  A tanulmány szerzői szerint a telefonba diktálás valójában lassúbb üzenetküldési módszer, mint a hagyományos nyomkodós, mert szükség van a szöveg javítására.

A vezetés közbeni telefonálás nagyon súlyos probléma, rengeteg balesetet okoz ez a viselkedés. Legutóbb egy fiatal brit férfi esete kavart elég nagy port: szülei közzétették azt a befejezetlen sms-t, amelynek írása miatt lesodródott az útról és meghalt.