Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a Street View Magyarországon

2013.04.23. 09:22 Módosítva: 2013-04-23 11:51:15

A Google kedd reggel elindította a Street View-t Magyarországon, a szolgáltatást a Google Mapsen lehet elérni. A Google és a magyar hatóságok két hónapja egyeztek meg. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság elnöke egy konferencián jelentette be, hogy sikerült megoldásra jutni a Google Street View és hasonló szolgáltatások magyarországi bevezetésével kapcsolatban.

A szolgáltatás a térképről indulva érhető el két módon: ha ráközelítünk egy pontra, akkor átvált Street View-módba. A másik lehetőség, hogy a térkép bal oldalán megjelenő sárga figurát ráhúzzuk arra a pontra, ahol az utcaképet szeretnénk megnézni. Ha rákattintunk a sárga figurára, akkor a térképen kékkel jelennek meg azok az utcák, amelyek szerepelnek a szolgáltatásban.

A Google-autók 2011-ben és 2012-ben jártak Magyarországon. A hatóságok engedélyével idén május 13-án térnek vissza az utakra, hogy aktualizálják a 2 éve elkészített fotókat.

A hatóság olyan állásfoglalást adott ki, melyben figyelembe veszi az új adatvédelmi szabályozás kibővített jogalapjait és amely megfelelően és hatékonyan biztosítja az érintettek magánszférához való jogát.


View Larger Map

A mostani megállapodást hároméves egyeztetési folyamat előzte meg. A Google 2010-ben már elkezdte lefényképezni az utcákat, de az akkori adatvédelmi biztos leállíttatta az autókat. Joóri András volt adatvédelmi biztos az akkori szabályozásra hivatkozva adta ki állásfoglalását, amely nem tette lehetővé a Street View-szolgáltatást. Azóta azonban megváltozott a jogi környezet, így már nincs akadálya az indulásnak.

A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe.

Magyarországon valamennyi települést végigjárta a Google autója. A kisebb településeken egyelőre csak a főutcákon működik a szolgáltatás, a város- és faluszéli kisebb utcákat még nem fényképezték végig. A szolgáltatáson meg lehet nézni, hogy mikor merre járt az autó.

Talált valamilyen szokatlan tárgyat, megrendezett jelenetet a Street View-n? Esetleg talált olyan helyet, ami kimaradt a szolgáltatásból? Küldje el nekünk e-mailben, esetleg kommenteljen a témával foglalkozó poszt alatt a Facebook-oldalunkon!

Screenshot 4 23 13 9 30 AM-2.png