Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feltörték az AP hírügynökséget

2013.04.23. 20:27

Feltörték az Associated Press hírügynökség Twitter-csatornáját kedden, magyar idő szerint este, Amerikában késő délelőtt, vagyis az online  hírfogyasztás szempontjából főműsoridőben. Az AP a világ egyik legnagyobb hírügynökségének számít a brit Reuters és a francia AFP mellett, a híreit a világsajtóban gyakorlatilag készpénznek szokás venni. A feltört Twitter-csatornán az a szenzációs hír jelent meg, hogy két robbanás történt a Fehér Házban, és Obama elnök is megsérült a támadásban.

Szíriaiak vállalták magukra

Az akció elkövetéséért egy önmagát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező, Bassár el-Aszad elnököt támogató csoport vállalta  a felelősséget. A hackerek azt állították, hogy ők álltak az amerikai NPR közszolgálati rádió, valamint a CBS televízió és a brit BBC Twitter-szolgáltatásai ellen a közelmúltban elkövetett támadások mögött is.

Ugyan az üzenet csak pár percig volt kinn a Twitteren (az egész csatornát lelőtték hamarosan), ez alatt is több mint négyezren osztották meg a Twitteren az álhírt, és az hamar begyűrűzött a Facebookra is. Az AP gyors reakciója miatt az online sajtó már nem vette át az álhírt, így nem tört ki pánik. A Fehér Ház szóvivője rögtön közleményt adott ki, amiben leszögezi, hogy nem volt semmiféle robbantás, és Obama köszöni szépen, jól van.

A Huffington Post tudósítása szerint pár percre a New York-i tőzsdeindex is megzuhant a hír hatására, de aztán gyorsan visszatért a normál szintre, ahogy elült a kezdődő pánik.

A Twitter a bostoni robbantások, és az azt követő hajtóvadászat során sokadszor bizonyította be, hogy a leghatékonyabb és leggyorsabb kommunikációs forma a netezők tájékoztatására ilyen vészhelyzetek esetén, amikor gyors, rövid, lényegre törő üzeneteket kell megosztani nagy tömegekkel. Az AP feltörése azonban arra is rávilágít, hogy a Twitter nem elég biztonságos, ha egy egyszerű jelszókitalálással átvehető az irányítás egy olyan hírcsatorna fölött, amiből gyakorlatilag a fél világsajtó tájékozódik.

Az AP Twitterének feltörése nem az első ilyen eset a bostoni merénylet óta, a hétvégén a CBS tévéadó két hírműsorának, és egy denveri csatornájának Twitter-hírfolyama felett vette át valaki az irányítást, és közölt rajtuk álhíreket, többek között Barack Obama letartóztatásáról terrorcselekmények támogatása miatt.