Feltörték az AP hírügynökséget

2013.04.23. 20:27

Feltörték az Associated Press hírügynökség Twitter-csatornáját kedden, magyar idő szerint este, Amerikában késő délelőtt, vagyis az online  hírfogyasztás szempontjából főműsoridőben. Az AP a világ egyik legnagyobb hírügynökségének számít a brit Reuters és a francia AFP mellett, a híreit a világsajtóban gyakorlatilag készpénznek szokás venni. A feltört Twitter-csatornán az a szenzációs hír jelent meg, hogy két robbanás történt a Fehér Házban, és Obama elnök is megsérült a támadásban.

Szíriaiak vállalták magukra

Az akció elkövetéséért egy önmagát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező, Bassár el-Aszad elnököt támogató csoport vállalta  a felelősséget. A hackerek azt állították, hogy ők álltak az amerikai NPR közszolgálati rádió, valamint a CBS televízió és a brit BBC Twitter-szolgáltatásai ellen a közelmúltban elkövetett támadások mögött is.

Ugyan az üzenet csak pár percig volt kinn a Twitteren (az egész csatornát lelőtték hamarosan), ez alatt is több mint négyezren osztották meg a Twitteren az álhírt, és az hamar begyűrűzött a Facebookra is. Az AP gyors reakciója miatt az online sajtó már nem vette át az álhírt, így nem tört ki pánik. A Fehér Ház szóvivője rögtön közleményt adott ki, amiben leszögezi, hogy nem volt semmiféle robbantás, és Obama köszöni szépen, jól van.

A Huffington Post tudósítása szerint pár percre a New York-i tőzsdeindex is megzuhant a hír hatására, de aztán gyorsan visszatért a normál szintre, ahogy elült a kezdődő pánik.

A Twitter a bostoni robbantások, és az azt követő hajtóvadászat során sokadszor bizonyította be, hogy a leghatékonyabb és leggyorsabb kommunikációs forma a netezők tájékoztatására ilyen vészhelyzetek esetén, amikor gyors, rövid, lényegre törő üzeneteket kell megosztani nagy tömegekkel. Az AP feltörése azonban arra is rávilágít, hogy a Twitter nem elég biztonságos, ha egy egyszerű jelszókitalálással átvehető az irányítás egy olyan hírcsatorna fölött, amiből gyakorlatilag a fél világsajtó tájékozódik.

Az AP Twitterének feltörése nem az első ilyen eset a bostoni merénylet óta, a hétvégén a CBS tévéadó két hírműsorának, és egy denveri csatornájának Twitter-hírfolyama felett vette át valaki az irányítást, és közölt rajtuk álhíreket, többek között Barack Obama letartóztatásáról terrorcselekmények támogatása miatt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM