Edina
2 °C
18 °C

A Nokia megnyerte a mikrofonpert

2013.04.23. 15:33

Egy amszterdami bíróság tegnapi határozatában a Nokia javára döntött abban a perben, melyben a Nokia azzal vádolta meg a mikrofonokat gyártó, genfi székhelyű STMicroelectronics vállalatot, hogy olyan terméket szállít engedély nélkül a HTC-nek, mely a finn cég fejlesztése. A globális hatályú döntés értelmében az STMicroelectronics a határozat kihirdetésétől kezdve nem láthatja el a nevezett mikrofonokkal a tajvani céget, ezeket csakis a Nokiának adhatják el. Emiatt a HTC-nek új beszállítót kell keresnie első számú készülékük, a HTC One számára.

A korlátozás 2014. március elsejéig érvényes, illetve korábban is feloldható, ha a helsinki választott bíróságon a felek hamarabb egyezségre jutnak. Amennyiben a mikrofongyártó nem tartja magát a tiltáshoz, minden egyes, nem a Nokiának szállított mikrofon után 50 ezer, de maximálisan egymillió eurós büntetést kell fizetnie.

A Nokia okostelefonjain Windows Phone 8 operációs rendszer fut (kivéve a Lumia 520-ast), ezeknél a készüléknél használják a High Amplitude Audio Capture (HAAC) elnevezésű mikrofontechnológiát, amelyik kétcsatornás megoldásával sokkal érzékenyebb hangrögzítésre alkalmas, mint más, hagyományosabb mikrofonok. A Nokia panaszában nemcsak egyszerűen az engedély nélküli felhasználást említette meg, hanem azt is, hogy a HTC ugyan más elnevezéssel, de kiemelt képességként reklámozza ezt a technológiát a HTC One kampányában.

A HTC szűkszavúan reagált döntésre, szóvivőjük elmondta, hogy csalódottak, és most vizsgálják, hogy mindez milyen hatással lesz az értékesítésre. A nagyobb vesztes az STMicroelectronics, akiknek súlyos presztízsveszteséget is jelenthet, hogy a bírósági döntés értelmében feketén árusítottak egy védett technológiát – ők azt közölték, hogy fellebbeznek a határozat ellen, és alternatív javaslataik is vannak.