Jenő
-2 °C
6 °C

A Nokia megnyerte a mikrofonpert

2013.04.23. 15:33

Egy amszterdami bíróság tegnapi határozatában a Nokia javára döntött abban a perben, melyben a Nokia azzal vádolta meg a mikrofonokat gyártó, genfi székhelyű STMicroelectronics vállalatot, hogy olyan terméket szállít engedély nélkül a HTC-nek, mely a finn cég fejlesztése. A globális hatályú döntés értelmében az STMicroelectronics a határozat kihirdetésétől kezdve nem láthatja el a nevezett mikrofonokkal a tajvani céget, ezeket csakis a Nokiának adhatják el. Emiatt a HTC-nek új beszállítót kell keresnie első számú készülékük, a HTC One számára.

A korlátozás 2014. március elsejéig érvényes, illetve korábban is feloldható, ha a helsinki választott bíróságon a felek hamarabb egyezségre jutnak. Amennyiben a mikrofongyártó nem tartja magát a tiltáshoz, minden egyes, nem a Nokiának szállított mikrofon után 50 ezer, de maximálisan egymillió eurós büntetést kell fizetnie.

A Nokia okostelefonjain Windows Phone 8 operációs rendszer fut (kivéve a Lumia 520-ast), ezeknél a készüléknél használják a High Amplitude Audio Capture (HAAC) elnevezésű mikrofontechnológiát, amelyik kétcsatornás megoldásával sokkal érzékenyebb hangrögzítésre alkalmas, mint más, hagyományosabb mikrofonok. A Nokia panaszában nemcsak egyszerűen az engedély nélküli felhasználást említette meg, hanem azt is, hogy a HTC ugyan más elnevezéssel, de kiemelt képességként reklámozza ezt a technológiát a HTC One kampányában.

A HTC szűkszavúan reagált döntésre, szóvivőjük elmondta, hogy csalódottak, és most vizsgálják, hogy mindez milyen hatással lesz az értékesítésre. A nagyobb vesztes az STMicroelectronics, akiknek súlyos presztízsveszteséget is jelenthet, hogy a bírósági döntés értelmében feketén árusítottak egy védett technológiát – ők azt közölték, hogy fellebbeznek a határozat ellen, és alternatív javaslataik is vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?