Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Büntetés a Google-nek a Street View miatt

2013.04.24. 11:09

145 ezer euróra (43,4 millió forintra)  büntette a német adatvédelmi hatóság a Google-t, amiért az illegálisan gyűjtött személyes adatokat a nem megfelelően levédett vezeték nélküli hálózatokból, amikor autói a Maps utcanézetéhez fényképeztek.

A német hatóság arra kéri az európai jogalkotókat, hogy gondolják meg az adatvédelmi ügyekért kiszabható bírságok megemelését. A Google Street View autói rengeteg személyes adatot gyűjtöttek be: emailcímeket, jelszavakat, fotókat és online beszélgetéseket is.

Johannes Caspar, Hamburg adatvédelmi és információszabadsági biztosa szerint ez az eset megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás nem elégséges, ilyen súlyos visszaéléseket nem tudnak megfelelően büntetni.

A Google szerint 2008 és 2010 között gyűjtötték be a személyes adatokat, amikor a Street View-t építették. Peter Fleischer, a cég adatvédelmi jogokért felelős vezetője azt nyilatkozta, keményen dolgoznak azon, hogy biztosítani tudják az emberek adatvédelmi jogait, ebben az esetben azonban nem sikerült, de hamar átalakították a rendszert, hogy megoldják a problémát.

Magyarországon hosszú jogi csatározás után április 23-án indult el a Street View: a cég 2011 óra járta autóival az országot, a legkisebb településekre is eljutottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!