Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Büntetés a Google-nek a Street View miatt

2013.04.24. 11:09

145 ezer euróra (43,4 millió forintra)  büntette a német adatvédelmi hatóság a Google-t, amiért az illegálisan gyűjtött személyes adatokat a nem megfelelően levédett vezeték nélküli hálózatokból, amikor autói a Maps utcanézetéhez fényképeztek.

A német hatóság arra kéri az európai jogalkotókat, hogy gondolják meg az adatvédelmi ügyekért kiszabható bírságok megemelését. A Google Street View autói rengeteg személyes adatot gyűjtöttek be: emailcímeket, jelszavakat, fotókat és online beszélgetéseket is.

Johannes Caspar, Hamburg adatvédelmi és információszabadsági biztosa szerint ez az eset megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás nem elégséges, ilyen súlyos visszaéléseket nem tudnak megfelelően büntetni.

A Google szerint 2008 és 2010 között gyűjtötték be a személyes adatokat, amikor a Street View-t építették. Peter Fleischer, a cég adatvédelmi jogokért felelős vezetője azt nyilatkozta, keményen dolgoznak azon, hogy biztosítani tudják az emberek adatvédelmi jogait, ebben az esetben azonban nem sikerült, de hamar átalakították a rendszert, hogy megoldják a problémát.

Magyarországon hosszú jogi csatározás után április 23-án indult el a Street View: a cég 2011 óra járta autóival az országot, a legkisebb településekre is eljutottak.