Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Jön a torrentalapú Dropbox-alternatíva

2013.04.24. 17:55

A torrentet kifejlesztő BitTorrent elindította Sync nevű, Dropboxhoz hasonló, fájlszinkronizáló alkalmazását. A Sync ingyenes, és titkosítottan másolja a fájlokat a bittorrent protokollon keresztül. A hasonló programokhoz képest itt nem kell fájlméret-korlátozástól tartanunk, mi választjuk meg, mit és mekkorát szeretnénk megosztani.

Dropbox, Google Drive, Microsoft Skydrive és a Mega is felhőben tárolja adatainkat, ezért meg kell bíznunk ezekben a szolgáltatókban, hiszen hozzáférhetnek személyes, titkos fájljainkhoz. Azoknak jelenthet a Sync alternatívát, akik nem szeretnék mások szerverein látni adataikat: a Sync csak beállított számítógépeink között működik, nincs közbeiktatva semmilyen szerver.

Mivel a protokollt alapvetően fájlcserére találták ki, nagyon gyorsan is működik. A fájlok átküldése titkosított, a különböző mappáinkat pedig szintén levédhetjük: generálnunk kell egy titkosító kulcsot, majd ezt valahogy eljuttatnunk a szinkronizálni kívánt géphez, és ott is beírni. Így kívülállók nem férhetnek hozzá fájljainkhoz.

A programot eddig csak néhány meghívott felhasználó tesztelhette, de már ők is több mint 200 terabájt adatot osztottak meg. Használni nagyon egyszerű, regisztrációra sincs szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!