Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Jön a torrentalapú Dropbox-alternatíva

2013.04.24. 17:55

A torrentet kifejlesztő BitTorrent elindította Sync nevű, Dropboxhoz hasonló, fájlszinkronizáló alkalmazását. A Sync ingyenes, és titkosítottan másolja a fájlokat a bittorrent protokollon keresztül. A hasonló programokhoz képest itt nem kell fájlméret-korlátozástól tartanunk, mi választjuk meg, mit és mekkorát szeretnénk megosztani.

Dropbox, Google Drive, Microsoft Skydrive és a Mega is felhőben tárolja adatainkat, ezért meg kell bíznunk ezekben a szolgáltatókban, hiszen hozzáférhetnek személyes, titkos fájljainkhoz. Azoknak jelenthet a Sync alternatívát, akik nem szeretnék mások szerverein látni adataikat: a Sync csak beállított számítógépeink között működik, nincs közbeiktatva semmilyen szerver.

Mivel a protokollt alapvetően fájlcserére találták ki, nagyon gyorsan is működik. A fájlok átküldése titkosított, a különböző mappáinkat pedig szintén levédhetjük: generálnunk kell egy titkosító kulcsot, majd ezt valahogy eljuttatnunk a szinkronizálni kívánt géphez, és ott is beírni. Így kívülállók nem férhetnek hozzá fájljainkhoz.

A programot eddig csak néhány meghívott felhasználó tesztelhette, de már ők is több mint 200 terabájt adatot osztottak meg. Használni nagyon egyszerű, regisztrációra sincs szükség.