Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Újra vesztett a Google az Apple ellen

2013.04.24. 10:03

Az Egyesült Államokban a kereskedelmi viták esetén első fokon eljáró testület, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission – ITC) hétfőn kihirdette határozatát, amellyel a Motorola és az Apple közti, 2010 óta folyó szabadalmi ügyek utolsó darabját is lezárták, és kimondták, hogy a Motorola panasza ebben a hatodik ügyben megalapozatlan volt, és nem látnak okot arra, hogy elrendeljék az iPhone-ok importtilalmát.

A Motorola mobilos üzletágát tavaly 12,5 milliárd dollárért épp a szabadalmi portfoliója miatt megvásároló Google még fellebbezhet a szövetségi fellebbviteli bírósághoz, ekkor már négyre szaporodna a folyamatban lévő ügyek száma. Az ITC hatból eddig már három esetben döntött az Apple javára – a maradék két ügyben maga a Motorola visszakozott.

A szóban forgó szabadalom „hordozható kommunikációs eszközök érzékelővel vezérelt felhasználói felületéről” szólt, tartalma pedig nagyjából az a technológiai megoldás, hogy az érintőképernyő ne reagáljon a felhasználó érintésére, ha az éppen telefonál, és szorosan a fejéhez tartja a készüléket. Az ITC kimondta (egy decemberi, hasonló tartalmú döntés után újra, és most már véglegesen), hogy ez a szabadalom érvénytelen, mivel nem teljesíti az egyediség, a más megoldásoktól jól elkülöníthetőség feltételét.