Jolán
2 °C
4 °C

Simán megfigyelnek az amerikai szolgáltatók

2013.04.25. 12:47

A fogyasztók jogait védő Electronic Privacy Information Center által megszerzett dokumentumok szerint az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma titokban segítette az AT&T-t és más mobilszolgáltatókat a lehallgatási törvény megkerülésében, így a kormány megfigyeléseket végezhetett a hálózataikon.

A jogi lehetőség az igazságügyi minisztérium 2511 nevű, speciális határozatából adódik, amely mentesíti a szolgáltatókat a felelősség alól, ha kiderül, hogy a szövetségi törvényekkel szemben végeztek lehallgatásokat.

A CNET szerint az egész egy kiberbiztonsági program keretében kezdődött, amelyben a kormány a hadiipari beszállítókat figyelte, később azonban kiterjesztették a kritikus infrastruktúrára, mint például az energiahálózat, pénzügyi cégek, egészségügyi szolgáltatók. Alapesetben a megfigyeléseket szabályozó törvény tiltja az ilyen lehallgatásokat, amíg az nem szükséges a szolgáltatás működéséhez, vagy a felhasználó bele nem egyezik a megfigyelésbe.

A jogszabály megváltoztatása a helyett a titkosszolgálatok egyszerűen megengedték a szolgáltatóknak, hogy megegyezzen az igazságüggyel, ezzel biztosítva, hogy nem fogják őket bíróság elé rángatni. Bár most az AT&T-ről szóló dokumentumok szivárogtak ki, a többi szolgáltató is hasonló megállapodásokat kötött, a belbiztonsági minisztérium szerint azért, hogy a személyes adatok védelme mellett megvédjék a kiberteret is. A nagy vitákat kiváltó CISPA egyébként nagyjából pont ezt a jelenleg a jogállamiság határain egyensúlyozó gyakorlatot szentesítené.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?