Friderika
12 °C
29 °C

Izlandra költözött a Pirate Bay

2013.04.26. 16:31

Izlandra költözött az internet legnépszerűbb torrentoldala, a Pirate Bay: megvásárolták a thepiratebay.is domént. Az elmúlt évben többször, rengeteg országban vettek doméneket, még Észak-Koreában is.

Működtek már Svédországból, Norvégiából, Spanyolországból, legutoljára pedig Grönlandon próbáltak menedéket találni, sikertelenül. Grönland hivatalosan autonóm területként Dánia része, de saját parlamentje és kormánya van (ezen felül két képviselőjük ül a dán parlamentben is). Gazdaságilag az ország erősen Dániától illetve az EU-tól függ.

A hatóságok nagyon gyorsan reagáltak, két napig tűrték csak meg az oldalt a .gl-es tartományban. A grönlandi doménneveket felügyelő Tele-Post telekommunikációs cég hivatalos közleménye szerint azért vették el a Pirate Baytől a grönlandi címet, mert azt potenciálisan illegális célokra használták volna.

A Pirate Bay üzemeltetői azt remélik, az izlandi domén jóval tartósabb lesz: a .is doméneket felügyelő ISNIC a Torrent Freak értesülései szerint állítólag nem akarja bántani a letöltőoldalt. Bármilyen lekapcsoláshoz egy izlandi bíróság hivatalos végzésére van szükség.