Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Újra szállt a Dreamliner Japánban

2013.04.28. 14:00

Japánban sikeres volt a Boeing 787-es típusú utasszállító repülőgép (Dreamliner) próbarepülése, miután a gépen felújították az akkumulátorrendszert. Az Ethiopian Airlines légitársaság szombaton Addisz-Abeba és Nairobi között már kipróbálta a felújított gépet.

A gépekkel az év elején több váratlan esemény történt. Kétszer az akkumulátorok túlmelegedése okozott tüzet. Egy akkumulátorhiba miatti januári kényszerleszállás után a típust világszerte földre parancsolták a légügyi hatóságok.

A Japánba eddig leszállított 50 darab 787-esből 17-et üzemeltető All Nippon Airways (ANA) bejelentette, hogy gépük a teszt végén sikeresen landolt. A társaság tájékoztatása szerint pilótáik még 230 próbarepülést hajtanak végre.

A Dreamlinereket használó másik japán légitársaság, a JAL május elején kezdi meg a próbákat, hogy júniustól már menetrendszerűen közlekedjenek ilyen típusú repülőgépei. A két légitársaság a leállítás miatt mintegy három és fél ezer járatot törölt, amiért kártérítést szeretne az amerikai gyártótól.