István, Vajk
17 °C
34 °C

530 milliárdot keresett tavaly Zuckerberg

2013.04.29. 19:29

2,3 milliárd dollárt, vagyis több mint 530 milliárd forintot keresett tavaly Mark Zuckerberg facebook-vezér, derül ki a cég frissen nyilvánosságra hozott adataiból. Mindezt úgy sikerült összehoznia, hogy a hivatalos fizetése csupán évi 500 ezer dollár volt, ami mellé 266 ezer bónuszt is felvett, illetve 1,2 millió dollár értékben használta a Facebook forrásait magáncélra - ez alatt főképp azt kell érteni, hogy privát utakon repkedett a céges repülőgéppel. A papírokból az is kiderül, hogy Zuckerberg 2013-tól évi egy dollárra csökkentette a saját fizetését, és lemond minden további bónuszról is. Ezzel követi az egy dollárért dolgozó szilícium-völgy cégvezérek sorában a néhai Steve Jobsot, a Google-alapító páros Larry Page-et és Sergey Brint, az Oracele-főnök Larry Ellisont és a Tesla, illetve a SpaceX alapítóját, Elon Muskot.

A kétmilliárd dollárt részvényopciók beváltásából és eladásából szerezte Zuckerberg. A cégvezérnek a Facebookban meglevő tulajdonrészén felül 120 millió részvényre volt speciális opciója, ebből 60 milliót váltott ki tavaly. Darabját hat centért vehette meg, majd teljes áron adhatta el a piacon - ez jelenleg 27 dollár. A bevétel közel fele egyébként rögtön el is ment a Facebook tőzsdére lépése után befizetendő adóra.

Zuckerberg fizetése egyébként a jelképes összegre csökkentés előtt sem volt kiugróan magas a Facebook-vezérkarban. Bónuszokkal, juttatásokkal együtt évi kétmilliót tett zsebre, miközben Sheryl Sandberg operatív igazgató 26 milliót, David Ebersman pénzügyi igazgató 17 milliót, David Fisher marketingigazgató 12 milliót, Mike Schroepfer elnökhelyettes pedig 20 milliót.