Erzsébet
1 °C
4 °C

Ezzel a géppel szálltak be az internetbe

2013.04.30. 14:38

1993. április 30-án indult el a világ első weboldala, ami – nem meglepő módon – a World Wide Web technológia bemutatásáról szólt. Az első honlapot, a web nulladik kilométerkövét a svájci kutatóintézet, a CERN rakta le; az intézet azzal ünnepli a web huszadik születésnapját, hogy a honlapot ismét elérhetővé tette az eredeti címen.

A 983 karaktert tartalmazó nyitólapon huszonöt link (leánykori nevén: hiperhivatkozás) található, amelyek már a modern webes szabványoknak megfelelően működtek: rájuk kattintva lehetett navigálni az aloldalak között.

Ez egy szerver, ne kapcsold ki

Az oldalt az azóta lovagi rangot kapott brit kutató, Tim Berners-Lee fejlesztette 1991-ben, a mellékelt képen látható NeXT számítógépen. A CERN már korábban is elérhetővé tette az eredeti oldalt egy másik címen, de ez nem az eredeti forrásból, hanem egy 1992-es másolatból származott. A kutatóintézet munkatársai elmondták, hogy az eredeti oldalon fejlesztés közben több változtatást is végeztek, így az sajnos semmilyen formában nem maradt fenn, még egy fénykép sem készült róla.

NEXT Computer

Berners-Lee a világháló felépítését leíró dokumentumot 1989-ben írta a CERN-nél, majd egy belga mérnökkel, Robert Cailliau-vel dolgoztak a finomított változaton. Az ős-internet prototípusa 1990-re készült el; már ennek a kezelőfelületét is úgy alakították ki, hogy könnyű legyen elsajátítani a használatát. A CERN hivatalos honlapján látható egy kép Berners-Lee saját fejlesztésű böngészőjéről, ami egyben weblapszerkesztő is volt. Hogy a szoftver nem terjedt el szélesebb körben, az annak is köszönhető, hogy a böngészőt a NeXT gépeken futtaható NeXTStep operációs rendszerre írták, és ezt a rendszert akkoriban inkább csak a programozók használták.

Berners-Lee számítógépe állandó darab a CERN Microcosm kiállításán. A mai napig látható rajta egy elnyűtt matrica, amin piros tintával írt figyelmeztetés olvasható: „Ez a gép egy szerver. NE KAPCSOLD KI!”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?