Titkos adatok helyett pornót lopott a volt NASA-dolgozó

2013.05.03. 16:09

Leszállásra kényszerített egy repülőgépet az FBI március 16-án, mert a fedélzetén utazó Bo Jiangnál a NASA egy laptopja volt. Jiang, a PhD-s villamosmérnök korábban a NASA hamptoni, Virginia állambeli üzemében dolgozott, és nemrég küldték el őt onnan a republikánus kongresszusi képviselő, Frank Wolf nyomására. Wolf szerint Jiang és más kínaiak alkalmazása is biztonsági kockázatot jelentett – írta az Ars Technica.

Azonban miután Jiangot leszedték a gépről, gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy veszélytelen: a laptopon nem voltak fontos NASA-adatok, és a kínainak korábban sem volt hozzáférése ezekhez. Szupertitkos akták helyett viszont illegálisan letöltött filmek és töménytelen mennyiségű pornó foglalták a memóriát: miután elvesztette munkáját, a mérnök szórakozással töltötte az időt, amíg le nem járt a tartózkodási engedélye.

A letartóztatás után Wolf weboldaláról eltűnt az általa kiadott elfogatóparancs, amelyben azt írta: aggódik, hogy a laptopon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg számára fontos high-tech információk lehetnek. Habár Jiang bűnösnek vallotta magát a hivatali számítógépes biztonsági szabályok megsértésében, a pénteki bírósági jelentés szerint a laptop ügye „megoldódott”, és nincs szó bírságról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport