Szabina
-2 °C
15 °C

Ötven dolláros felárat jelent a Windows 8

2013.05.07. 22:50

Idén megjelenik az Asus kisebb méretű Windows 8-as táblagépe, mondta Jerry Shen, a tajvani gyártócég vezetője a Wall Street Journal üzleti napilapnak. Shen szerint a Windows 8-as tabletek ára ezzel 300 dollár alá fog esni, amivel a Microsoft rendszere egy kicsit versenyképesebb lesz. Persze az Androidot futtató riválisok, mint például a Google Nexus 7 már tavaly nyáron is csak 250 dollárba kerültek, és az ár egyre alacsonyabb. A Nexus 7-et is az Asus gyártja.

A Microsoft lassan reagált a kisebb méretű tabletek elsöprő sikerére, és csak márciusban változtatta meg úgy a Windows 8 licencelési feltételeit, hogy azt a gyártók kisebb felbontású kijelzőkre is telepíteni tudják. Idén a Windows 8 első frissítése is megjelenik, és a Windows Blue néven ismert változat már kisebb felbontásnál is támogatja majd az osztott nézetet, amihez most legalább 1366x768 pixeles kijelző szükséges. Az osztott nézet teszi lehetővé, hogy a Windows 8 modern alkalmazásai közül egyszerre kettő is meg tudjon jelenni a kijelzőn.

A pletykák szerint a Microsoft is dolgozik egy 7 hüvelykes Surface tablet fejlesztésén. A napokban az Amazon.com oldalán is kiszivárgott egy tervezett Acer tablet leírása, de ennek nemcsak a kijelzője nagyobb (8,1 hüvelykes), hanem az ára is jóval magasabb, a leírás szerint 380 dollárba kerül majd az online kereskedőnél.

Később persze még olcsóbbá válhatnak a Windows-alapú eszközök. Az Intel ugyanis bejelentette a Silvermont kódnevű platformját, amivel a laptopok és tabletek ára 200 dollárra csökkenhet. Csakhogy az Intel az Androidot is támogatja, tehát ez a platform valószínűleg nem jelent majd komoly lépéselőnyt a Microsoftnak.