Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

37 milliárd dollár, de nem működik, mi az?

2013.05.09. 11:27

A Littoral Combat Ship (LCS) egy könnyű, villámgyors, 45 csomós sebességgel haladó hadihajó. Az amerikai haditengerészet nagy reményeket fűz a harminc fregattot és tizennégy aknászhajót leváltani képes LCS-hez, de a Bloomberg News beszámolója szerint a program igencsak döcög: a magas gyártási költségek ellenére a hajó még a legalapvetőbb feladatokat sem tudja ellátni.

Az LCS-t multifunkciós járműnek tervezték: a haditengerészet aknászhajóként, tengeralattjáró-elhárítóként, illetve vízfelszíni küzdelemben is bevethető hajót akart. Hogy ilyen széleskörű feladatokat elláthasson, az LCS-t különböző modulokból építették. A járműre rakétákat, helikoptereket, tenger alatti drónokat és rakétákat is lehetett szerelni, attól függően, hogy milyen feladatot kell ellátnia. A modulokat úgy tervezték, hogy szükség esetén rugalmasan cserélhetők legyenek; a tengeralattjárókat figyelő radarrendszert például bármikor le lehet cserélni egy vízfelszíni harcban használható 30 milliméteres gépágyúra.

A probléma csak az, hogy a modulok a gyakorlatban nem működnek. Az eredeti cél az volt, hogy a hajó 96 órán belül teljesen átalakítható legyen; a haditengerészet egy ilyen hajóval mindenféle krízisre villámgyorsan tudna reagálni. A Bloomberg jelentéséből kiderül, hogy a 96 órás átalakítás elméletileg lehetséges, de ehhez egy dokkra is szükség van, ahol az összes komponens tárolható, amire a következő bevetésnél szükség lehet. Ez azonban nagy előrelátást és gondos tervezést igényel, és a haditengerészeti bázisoknak pótalkatrészeket is fel kell halmozniuk – ez egy korábbi gyakorlaton több hetet vett igénybe.

Csak a baj van vele

A helyzetet bonyolítja, hogy az LCS nem is túl strapabíró. Egy friss jelentés szerint a hajó akár egy találattól is működésképtelenné válhat, márpedig ez egy hadihajó esetén komoly problémát jelent. Bár nem arra tervezték, hogy egyedül nyerjen meg egy tengeri ütközetet, a 440 millió dolláros hajót már egy irányított rakétával is ki lehet lőni.

A projektre eddig több mint 37 milliárd dollárt költött a haditengerészet, de a fejlesztés nem volt zökkenőmentes. 2011-ben az agresszív korrózióval kellett megküzdeniük a tervezőknek; ugyanebben az évben a USS Freedom hadihajón egy 15 centiméteres repedés keletkezett a vízvonal alatt, és ez a probléma még egy évvel később is fellépett. Tavaly májusban már az LCS 3 is elkészült, amit a haditengerészet átvételre alkalmasnak talált, de ennek ellenére egyikük sem volt bevethető állapotban.

Elképzelhető, hogy a jövőben kijavítják a kritikus hibákat, és az LCS bevethető állapotba kerül; noha a jelentés, amire a Bloomberg hivatkozik, kritikus hibákat említ, ezek nem javíthatatlanok. A projekt költségvetése azonban már most riasztóan magas, a javítások és fejlesztések pedig tovább terhelhetik az amúgy is hatalmasra duzzadt büdzsét.