Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Tízmilliárdot loptak hekkerek ATM-ekből

2013.05.10. 19:16

Nyolc embert vádol az FBI azzal, hogy tavaly decemberben, illetve idén februárban minden idők legnagyobb ATM-rablását hajtották végre. A gyanúsítottak közül heten őrizetben vannak, a nyolcadikat tisztázatlan körülmények között megölték néhány hete Dominikán. A hekkerek elképesztően jól szervezett akcióval fosztottak ki több tízezer pénzkiadó automatát összesen 26 országban, néhány óra leforgása alatt. Klónozott bankkártyákat használtak, amelyekről a készpénzfelvételi limitet a bank rendszerébe betörve törölték. A végtelen pénz felvételére alkalmas kártyákkal aztán üresre pucolták a célpont automatákat. A rablás legsúlyosabban amerikai ATM-eket érintett, de használták a kártyákat Japánban, Kanadában, Mexikóban, több közel-keleti és nyugat-európai országban, illetve Romániában is.

A hekkerek két közel-keleti bankhoz (National Bank of Ras Al-Khaimah PSC az Egyesült Arab Emirátusokban és Bank of Muscat Ománban) törtek be, és törölték a Mastercard bankkártyáik készpénzfelvételi limitjeit. A kártyákat ezután klónozták és a világ 26 országában ténykedő tettestársaiknak küldték szét. Az első , összehangolt ATM-rablásra tavaly decemberben került sor, ez egyfajta próbakör volt. 20 országban összesen 4500 tranzakcióban vettek ki pénzt, a központ New York volt, ahol mindössze két és fél óra alatt 140 ATM-et látogattak végig, és 400 ezer dollárt kaszáltak. A februári második menet volt az igazi nagy rablás, 10 óra alatt 36 ezer alkalommal használták a manipulált kártyákat, és 40 millió dollárt vettek ki az ATM-ekből. Itt szintén New York volt a legsúlyosabban érintett város, 2,4 millió dollárral könnyítették meg a város automatáinak készpénzkészletét.

A pénz egy részét luxuscikkekre, drága autókra költötték, de jelentős összeget egyszerűen visszatettek a bankba, más számlákra. Mint kiderült, közel 150 ezer dollárt, csupa huszas bankjegyben egyszerűen bevittek egy floridai bankfiókba a rablás után, és befizették az egyik elkövető számlájára. A letartóztatottak mind New York-iak, 23-24 évesek, a neveik alapján latino, arab és kínai származásúak lehetnek. Hogy hogyan bukkantak a nyomukra a hatóságok, és hogy mennyi lett meg az ellopott, összesen 45 millió dollárnyi pénzből (több mint 10 milliárd forint) arról egyelőre nem adtak ki információt, de ha minden vádpontban a maximális büntetést kapják, akár 27,5 évre is a rácsok mögé kerülhetnek.