Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Google-karóra, Google-tévé?

2013.05.13. 11:52

Szerdán kezdődik a Google I/O fejlesztői konferencia, a keresőcég legnagyobb éves eseménye, ahol mindig új termékek látnak napvilágot. A tavaly rendezvényen mutatták be a Google Glass szemüveget, valamint a most kapható Nexus 4 okostelefont, valamint a 7 és 10 hüvelykes tableteket.

Idén valószínűleg nagyobb felbontású kijelzővel tuningolják fel a Google legnépszerűbb táblagépét, a Nexus 7-et, mert a hírek szerint az Apple is hasonló lépésre készül az iPad mini 2 táblagéppel. A pletykák szerint energiafogyasztási okokból az új tablet processzorát már nem az Nvidia, hanem a Qualcomm gyártja. Egyesek szerint négymagos Snapdragon S4 Pro hajtja majd a gépet, amelynek 1080p felbontású a kijelzője, a hátlapon egy 5 megapixeles kamera kap helyet, és az akkuját vezeték nélkül is lehet majd tölteni.

Az is kiderült már, hogy a régóta várt Android 5.0 helyett megint csak egy kisebb verzióváltás lesz. Az Android 4.3-ban megjelenik az alacsony fogyasztású bluetooth-profil és az OpenGL ES 3.0 grafikus programozási interfész támogatása. Néhányan úgy vélik, hogy végre házasságot köt egymással a Chrome OS és az Android, a Google két operációs rendszere. Ez például úgy tudna megvalósulni, ha a Chrome-ban lehetővé tennék az androidos programok futtatását. De annak is lenne értelme, ha a kijelzőre kötött androidos okostelefonok a Chrome OS interfészére váltanának át, mert így akár a számítógépet is helyettesíteni tudnák.

A Google keményen dolgozik a kommunikációs szolgáltatásainak megújításán, várhatóan a Hangouts márkanév alá kerül a csevegőprogram is. A Google Now prediktív kereső és értesítési szolgáltat az Android után a webes keresőoldalon és a Chrome böngészőben is megjelenhet. Az eszközök közötti kapcsolatot erősíti majd a Google Play Games nevű új szolgáltatás is, ami lehetővé teszi a többszereplős játékok futtatását, az ismerősök egymással való versengését. A játékállásokat is el tudjuk majd menteni a felhőbe, hogy mindegyik androidos eszközünkön ugyanazon a pályán tudjuk folytatni a játékot. Ez hiánypótló fejlesztés, hiszen a riválisok előrébb járnak, a Microsoft Xbox Live és az Apple Game Center is több millió játékost köt össze.

Mivel a Google Glass már kapható, nehéz kitalálni, hogy mi lesz idén a legizgalmasabb bejelentés. A Google TV-ről mostanában keveset hallunk, de könnyen lehet, hogy a keresőcég a 2014-es futball-vb-re teszi el a tévés bejelentéseit. Megjelenhet egy androidos karóra, esetleg újragondolják a nem túl sikeres Nexus Q médialejátszó koncepcióját, vagy előre lendítik a Google Wallet mobiltárcás rendszert, hiszen már Európában is éledeznek a mobilfizetéssel kapcsolatos fejlesztések. Szerdán minden kiderül.