Orbán
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Készül a 3D nyomtatás Photoshopja

2013.05.15. 10:55
Egyre olcsóbbak a 3D nyomtatók, rengeteg tervrajz elérhető, de nagyon kevesen tudnak maguknak tervezni tárgyakat. Egy magyar startup cég, amely éppen ezt a hiányt akarja pótolni azzal, hogy kapcsolatot teremt a profi dizájnerek és az amatőr felhasználók között.

Az ipari forradalom után egyre személytelenebbé váltak a tárgyak, és semmi meglepő nincs abban, ha a szomszédunknak pontosan ugyanolyan lámpái vannak, mint nekünk. Ezen a kellemetlen egyhangúságon fog változtatni a háromdimenziós nyomtatás forradalma, amellyel mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy egyedi tárgyakat fabrikáljon magának. Ma már félmillió forintért vehetünk magunknak egy viszonylag jó 3D printert, ami nem olyan drámai összeg, ha azt nézzük, hogy egy profi laptop ennél jóval drágább is lehet.

Csakhogy van itt egy kis bökkenő. A háromdimenziós tervezés sokkal nagyobb szakértelmet igényel, mint egy weboldal vagy egy nyomtatott kiadvány összedobása. Az emberek nagy része már ott elbukik, hogy nincs megfelelő térlátása, amely nélkül képtelenség megtervezni egy objektumot. De ha rendelkezünk is megfelelő térlátással, a mérnökök számára legyártott szoftverek túl drágák és bonyolultak.

A Kitchen Budapest (Kibu) startup programjának támogatásával azonban már készül egy olyan rendszer, ami összeköti a profi dizájnereket a vevőkkel, és az utóbbiaknak is lehetőséget ad az önmegvalósításra. A projekt alapítója és vezetője Váró Péter, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít 3D CAD modellezést. Szabadidejében pedig a 3D tervezés, értékesítés és gyártás forradalmát készíti elő.

Aki tárgyat akar nyomtatni, annak először is szüksége lesz egy 3D modellre. Erre már léteznek eszközök, a mérnököknek szánt ipari tervezőszoftvereknek vannak lebutított változatai, így a lakossági felhasználók is tudnak mivel objektumokat tervezni. A TinkerCAD, a Google SketchUp és az Autodesk 123D ingyenesek, könnyen megtanulható a kezelésük, de a Váró Péter szerint nagyon korlátozott képességűek. Aki kifinomultabb dolgokat akar tervezni ezekkel a programokkal, annak muszáj továbbképeznie magát. Aki nem akar magának tervezni, az ellátogathat egy 3D nyomtatót üzemeltető szalonba, ahol prospektusban szereplő, előre megtervezett modelleket tud kinyomtatni. Ezzel azonban a felhasználó még mindig nincs bevonva az alkotás folyamatába, csak kiválasztani tud egy neki tetsző tárgyat, ami még mindig túl közel áll a konfekcióhoz, mondja Váró Péter.

A Kibuban készülő rendszer egyszerre bonyolult és egyszerű, az ára pedig a lehető legbarátságosabb: az induló készlet ingyenes. A Beyond3D fantázianéven futó program úgy köti össze a profi dizájnereket és a vevőket, hogy együtt tudjanak alkotni. A komplikáltabb eszközöket a tervezők kapják, neki kell meghatározniuk a formát. De ezt úgy tehetik meg, hogy beépíthetnek olyan változókat, amelyek adnak némi játékteret a vevőnek is, ők azonban egy egyszerű weboldalon állíthatják be a kívárt paramétereket.

Vegyünk például egy egyszerű, csavarodó karperecet, amilyen a képen is látható. A dizájner megtervezi a formáját, és meghatároz a rendszerben néhány módosítható paramétert. Például azt, hogy hányszor csavarodjon körbe a karkötő, és persze a szín és az alapanyag is módosítható. A dizájner feladata lesz kordában tartani a vevő fantáziáját, hogy senki ne akarjon olyan dolgokat nyomtatni, ami nem működne, szétesne, vagy egyszerűen csak bénán nézne ki. Azt is lekezeli a szoftver, hogy amikor növeljük a karperec méretét, akkor az átmérője nőjön, ne a vastagsága.

Programozás nélkül

A szakértőknek annyit érdemes tudniuk a készülő szoftverről, hogy az olyan a dizájnereknek, mint a Labview a mérnököknek (persze sokkal modernebb interfésszel). Úgy lehet benne algoritmusokat kidolgozni, hogy nem kell szöveges programkódot írni. Ez a jól bevált alapelv 1983-as eredetű, de most először alkalmazzák a 3d-tervezés területén. A dizájnereknek készült szoftvert úgy alakították ki, hogy az képes a kézi modellezést lekódolni, vagy a kód alapján kézi modellt felépíteni. A Beyond3D akár olyan problémákat is magától megold, hogy a méret növelésekor automatikusan extra merevítések épüljenek be a szerkezetbe, ha ezek nélkül a tárgy összecsuklana.

Ezek mind olyan programozási feladatok, amelyekkel nemcsak a felhasználókat lehetne kikergetni a világból, de a dizájnerek sem szeretnek ilyen részletekkel foglalkozni. Ezért gondolja azt a Beyond3D csapata, hogy lesz igény a matematikai problémákat lekezelő szoftverre. Nagyon komoly matematikai számításokat kell elvégezni a 3d modell módosítása során, de mindez egy szerveren fut, tehát a dizájnereknek az infrastruktúrával sem kell foglalkozniuk.

Házhoz megy a 3D

A programhoz tartozik egy webshoppal kombinált online felület, amelyen a felhasználó beállíthatja és megrendelheti magának a kívánt árut. A hosszú távú tervek közt szerepel, hogy amikor már piszok olcsók lesznek a printerek, akkor a vevők a lakásukban le tudják gyártani az online felületen megtervezett tárgyakat. Amíg ez nem következik be, printerszalonokban is kinyomtathatók lesznek a modellek.

A projekt 2009 végén kezdődött, Váró Péter és akkori munkatársa eleinte csak a Rhinoceros 3D tervezőszoftverhez írtak kiegészítőket. Egy ideig foltozgatták a moduljaikat, de végül rájöttek, hogy az alapszoftver nem elég erős, és újra kell írni az egészet. A saját szoftver fejlesztése 2010-ben kezdődött, és sok zsákutcába befutottak, mire összeállt a jelenlegi csapat. Az egyik legnehezebb feladat a nagy tudású C++ programozók felkutatása volt, mondta Váró Péter, mert a globális sikert elért magyar cégek (Prezi, Ustream, Logmein) elképesztően magas fizetésekkel veszik fel a legjobb embereket, és elszippantják a munkerőt a startupoktól.

A Beyond3D stábja most befektetők előtt tart előadásokat, hogy folytatni tudják a munkát, és meg tudják valósítani terveiket. Ha minden jól alakul, pár év múlva ők lehetnek a Prezi után az egyik következő magyar sikertörténet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!