Okosodnak az olcsó tévék is

2013.05.28. 10:33
A gyártók legújabb televízióinak legolcsóbb darabjai is jóval többet tudnak a két évvel ezelőtti csúcsmodelleknél. Kipróbáltuk a Samsung legolcsóbb tévéjét, a negyvenhüvelykes, ledes F6500-at. Mindent tud, amit egy okostévének tudnia kell és még 3D-t is lehet rajta nézni.

A tévék egyre okosabbak lesznek, manapság annak vagyunk szemtanúi, ami néhány évvel ezelőtt végbement a mobilpiacon. Az első okostelefonok még nehézkesen működtek, és a sok hiba ellenére nagyon drágák voltak. Két-három évvel ezelőtt ez volt a helyzet az okostévék piacán is.

samsungtva

Az első okostévék is csatlakoztak az internethez, alkalmazásokat is le lehetett tölteni rájuk és még videótelefonálásra is képesek voltak. A technológia azonban annyira gyerekcipőben járt, hogy kínkeservesen lehetett működésre bírni, a legtöbben inkább maradtak a hagyományos használatnál, a kiegészítő funkciókat legfeljebb egyszer próbálták ki.

A tévék most sem tökéletesek, van még mit javítani a gyorsaságon, az alkalmazásokon és ezek összehangoltságán, de már többé-kevésbé hiba nélkül működő rendszerekől van szó. És ez nemcsak a legdrágább modellekre igaz, a gyártók az újonnan bemutatott sorozatuk legolcsóbb termékeit is olyan funkciókkal látták el, amiket korábban csak a drágább modelleken láthattunk.

A 3D alap és működik

Nézzük például a 3D funkciót. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a technológia nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, de nem tagadhatjuk, hogy elterjedt. Szinte már nem is kapni olyan televíziót, amelyben ne lenne aktív vagy passzív 3D. Az már más kérdés, hogy a felhasználók ritkán néznek ténylegesen 3D-ben tévét, de az a jelenség, hogy valamennyi okostévében ott a technológia, idővel meghozhatja az áttörést. A 3D a Samsung új sorozatának legolcsóbb modelljéből sem hiányozhat, negyvencolos ledes F6500 okostévének számít beépített wifijével, hangvezérlésével, wifi direct funkciójával.

A tévé első bekapcsolása eltart egy darabig, a felhasználónak végig kell mennie az összes alapbeállításon, a telepítési útmutató végigvezet ezen, csak nyomogatni kell az OK gombot, ha nem akarunk sokat egyénieskedni.

samsungtvb

A képminőség tökéletes, de ez elvárható egy 240 ezer forintba kerülő ledes tévétől. A 3D is működik, kipróbáltunk 3D blu-ray filmet is, de az egyszerű tévéműsort 3D-vé alakító funkcióval is jó a kép. A tévé megpróbálja feljavítani a hagyományos dvd-ket 2D-ben és 3D-ben is, ez persze nem tökéletes, de meglepően jól sikerül. Még a dvd 3D-vé alakítása is élvezhető. A tévében aktív 3D van, de már nem a néhány évvel ezelőtt általános nehéz szemüveget adják hozzá, ultrakönnyű és viszonylag dizájnos a két szemüveg, amit könnyű volt megszokni filmnézés közben.

Alkalmazások tömege

Az okostévé másik ismérve az alkalmazásrengeteg, amivel telepakolják őket. Ez a tévé is tucatnyi előre telepített alkalmazással jön, köztük egy fitneszalkalmazással, amely a megadott adatok alapján (testsúly, magasság) ajánl testmozgást, rövid videókat. Vannak még hírolvasó alkalmazások, játékok, főzős videók, sport- és természetcsatornák válogatott filmjei és dokumentumfilmjei.

Letölteni ugyanolyan egyszerű alkalmazásokat, a gyorsaság csak a wifikapcsolaton múlik. Megnéztük például az Index hírolvasót, amely teljesen lecsupaszítva jeleníti meg a híreket, a cikkek között pedig a távirányító kurzorjával lehet ugrálni. Amit nem sikerült megoldani a mai napig, az a böngészés közbeni szövegbevitel. Megjelenik ugyan egy virtuális billentyűzet a tévé kijelzőjén, de nagyon hosszadalmas a kurzorral végigugrálni az összes betűn, amíg leírom a keresett szót vagy url-t. Ez így használhatatlan, legfeljebb a képernyő mobilra vagy tabletre tükrözésével lehetne megoldani a problémát, ha a mobilunk tudja ezt.

Ha alkalmazásokat vagy az alkalmazásokban lévő filmeket szeretnénk nézni, akkor elengedhetetlen a stabil és jó internetkapcsolat, hiszen nincs annál bosszantóbb, amikor megakad a lejátszásban. Ugyanez a helyzet YouTube, Ustream vagy Skype használatánál, streamelés közben ne akadozzon a kép azért, mert messze van a router és nem elég erős a jel. Az sem baj, ha ilyenkor nem vezeték nélküli, hanem vezetékes internetet használunk.

A tévé gond nélkül le tudta játszani a rácsatlakoztatott pendrive-ról a zenéket és filmeket. Nem kell tehát külön médialejátszót venni hozzá, de azért érdemes lehet erre beruházni, mert nem biztos, hogy a tévé megbirkózik az összes formátummal. Korábbi cikkeinkben többször is említettük, hogy nagyon fontos, mennyi usb- és hdmi-port van a tévén és ezek hol helyezkednek el. A mennyiséggel nincs is gond, négy darab hdmi-t tettek bele és három usb-portot. A gond, hogy mindegyiket hátra tették a tévé közepe felé, egy kupacba az összeset, emiatt nehézkes elérni a csatlakozókat. Valószínűleg a dizájn miatt nem kerültek könnyebben elérhető helyre a csatlakozók, még a fülhallgató kimenet sem.

Összességében egy nagyon jól összerakott tévéről van szó, amelynek összes funkcióját valószínűleg nagyon kevesen használnák ki. Nem olyan gyors, mint a csúcsmodellek, de a tévét vásárlók többsége ugyanis még mindig tévét nézni szeretne, legfeljebb néha betesz egy-egy filmet és nagy ritkán bekapcsol valamilyen játékot a gyereknek. De híreket olvasni és facebookozni biztosan nem egy negyvencolos tévén fog egyelőre.  • Tippek
  • Árfolyam