Egymilliárdért sem költözik Amerikába a Waze

2013.05.29. 20:54

Úgy néz ki, hónapokig tartó alkudozás után füstbe megy a Facebook grandiózus felvásárlási terve, amiben az apró izraeli startup céget, a közösségi GPS-szolgáltatásban utazó Waze-t próbálták bekebelezni. A hírek szerint egymilliárd dollárt is szívesen kifizettek volna a cégért, de az ajánlatot végül a Waze elutasította, mivel a cég programozói nem akartak Kaliforniába, a Facebook központjába költözni. A Facebook viszont csak úgy lett volna hajlandó a bevásárlásra, ha nem integrálja a fejlesztőcsapatot a sajátjába, de legalább földrajzilag közel hozza őket a saját főhadiszállásához. Pletykák szerint a Google és az Apple is élénken érdeklődik a Waze megvétele iránt, bár utóbbi ezt hivatalosan tagadta.

A Waze ekkor került a reflektorfénybe, és a nagy szilícium-völgyi olnine cégek célkeresztjébe, amikor a tavaszi barcelonai mobilkongresszuson megnyerte a legjobb mobilos app nagydíját. A 45 millió felhasználó gps-es adatai, jelentései és kommentjei alapján készülő, valós időben frissülő térkép ingyenes, és ha egy régióban elegen használják, óriási segítséget ad az autósoknak a forgalmi dugók, balesetek, sőt, akár a rendőri ellenőrzések jelzésével. Mivel a megoldás annál pontosabb és hatékonyabb, minél többen használják, ideális lenne egy nagyobb cég jóval több felhasználót elérő szolgáltatásába beleolvasztani, hiszen ezzel hirtelen még jobbá és értékesebbé válna.

A Facebooknak - ellentétben például a Google-lel és az Apple-lel - nincsen online térképes szolgáltatása, viszont az utóbbi hónapokban nagy erőkkel fordult a mobilos felhasználók minél szélesebb körű kiszolgálása (és ezzel a mobil platformok hirdetési felületeinek értékesítése) felé. A egymilliárdos összeg visszautasítása a Waze-től nagy önbizalomra vall, vagy arra, hogy esetleg más partnerrel és kedvezőbb feltételek mellett is jól állnak a felvásárlási tárgyalások.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM