Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Most akkor mire lesz jó a Google Glass?

2013.06.04. 16:15

Annak ellenére, hogy a Google Glasst multifunkciós eszköznek tervezték, egyre több dologról derül ki, hogy a készülék alkalmatlan lesz rá. A Google hétfőn jelentette be, hogy nem engedélyezik az arcfelismerő szoftverek telepítését; keddre kiderült, hogy még a szexuális tartalmakat is letiltják.

Nem tesszük lehetővé, hogy a Glassware-ek meztelenséget, grafikusan ábrázolt szexet vagy bármilyen szexuális anyagot tartalmazzanak – olvasható a platform fejlesztőire vonatkozó szabályozásban, amit szombaton frissítettek utoljára. (Az említett szövegben a Glassware a Google Glassre fejlesztett szoftverek gyűjtőneve.) A téma annak kapcsán került szóba, hogy a felnőtt tartalmakat fejlesztő Mikandi egy Tits and Glass nevű alkalmazást fejlesztett a Google új platformjára.

A cég vezetője szerint a Tits and Glasst arra tervezték, hogy a Google Glass felhasználók pikáns tartalmakat oszthassanak meg a szemüveg segítségével. A szoftverhez néhány pornóképet is mellékeltek volna, de a pornográf tartalmak tiltására vonatkozó szabályozással csak akkor szembesültek, amikor már elkészültek a szoftverrel. A Google egyelőre nem kereste meg a fejlesztőket; Jesse Adamas szerint tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Tits and Glass végül megjelenhet-e.

A Google Glass még nem került piacra, de a kritikusok máris aggódnak amiatt, hogy az eszköz megsértheti mások személyiségi jogait. Bár a Google kijelentette, hogy nem engedélyezik a személyes adatokat sértő szoftverek, például arcfelismerő programok futtatását a platformon, maga az eszköz képes erre, és ha feltörik, elképzelhető, hogy külső forrásból ilyen alkalmazásokat is lehet majd telepíteni rá.

A Google nemcsak a szexuális töltetű tartalmak megjelenítését tiltja. A korlátozások más szabálysértésekre, például az erőszakra, megfélemlítésre, a gyűlöletbeszédre, a szerencsejátékra vagy más, illegális tevékenységre is vonatkoznak. A Google leszögezte, hogy a felhasználói feltételek és a fejlesztői szabályozások megsértése a Google-fiók megszüntetésével, illetve a szabálysértő szoftverek letiltásával járhat.