Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Építési engedélyt kapott a világ legmagasabb felhőkarcolója

2013.06.07. 13:22

Tavaly novemberben beszámoltunk a kínai Broad Sustainable Building (BSB) építőcég eddigi legambiciózusabb tervéről, a világ legmagasabb felhőkarcolójának megépítéséről. Most kiderült, hogy megvalósulhat a vállalat álma, a kínai kormány ugyanis megadta nekik az építési engedélyt.

Sky City építése

A Hszi Csiang folyó partján, Csangsa városában megépítendő Sky City épülete 220 emeletes és 838 méter magas lesz. Nemcsak a méretei lenyűgözők, a legnagyobb műszaki bravúr az lesz, hogy mindössze 90 nap alatt összerakják. A Sky City tervezőménökei nem őrültek meg, és már szereztek némi tapasztalatot a mostani magasságrekorder, a dubaji Burdzs Kalifa építésén (ez 829 méter magas). Azt a felhőkarcolót viszont egy kicsit lassabban sikerült felhúzni, öt év megfeszített munka után adták át tulajdonosának. De a BSB a gyors építésben is jártas, nemrég 15 nap alatt felépítettek egy 30 emeletes hotelt.

A munkálatokat azért tudják felgyorsítani, mert négy hónapot töltenek az építőelemek előzetes legyártásával, hogy azokat már csak össze kelljen legózni a helyszínen. A Sky City megépítéséhez 220 ezer tonna acélt fognak felhasználni. A felhőkarcolóban 31 400 ember élhet, de a lakások mellett lesznek az épületben irodák, boltok, kórház és iskola is. Az egész projektre csupán 628 millió dollárt költenek, ami sokkal kevesebb, mint a Burdzs Kalifa 1500 milliós végösszege. A tervezők egyébként azt ígérik, hogy az épület a 9-es erejű földrengéseknek is ellenáll majd.