Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Figyelnék a német internet 20 százalékát

2013.06.17. 10:14

A német szövetségi nemzetbiztonsági szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) újabb, 100 millió eurós fejlesztésbe kezd, hogy növeljék az internetes kommunikáció ellenőrzését – olvasható a Der Spiegel vasárnapi számában megjelent riportban.

A tudósítás szerint a projekt fő célja, hogy a Németország és a külföldi államok közötti kommunikáció megfigyelésének minőségét növeljék: jelen pillanatban az adatforgalomnak és a telefonos kapcsolattartásnak csak az öt százalékát monitorozzák, a fejlesztés után ez felmehet a törvény biztosította 20 százalékra. A százmillió euróból a szolgálat 100 új alkalmazottat vesz majd fel, illetve számítástechnikai kapacitását fogja bővíteni.

A lap beszámol arról, hogy a Hans-Peter Friedrich belügyminiszter állítása szerint a BND nem gyűjt, nem tárol adatokat, hanem csak terrorveszély után kutatva szűrik a forgalmat, hogy ráakadjanak a gyanús tevékenységekre. Erre viszont mindenképp szükség van a mai világban, mondta el a miniszter, aki hozzátette, hogy az elhárítás nem maradhat le a bűnözők mögött technikai értelemben sem.