Személyes adatok szivárogtak ki Facebookról

2013.06.24. 14:28

Hatmillió felhasználó személyes adata került nyilvánosságra a Facebook adatközpontjainak hibája miatt. Felhasználók emailcíme és telefonszáma lett látható olyanok számára, akik amúgy nem férhettek volna hozzá az információhoz.

Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az adatokat rosszhiszeműen is felhasználták volna. A Facebook annyit közölt, hogy szégyenli és sajnálja a történteket. A hibát egy külsős fejlesztő vette észre, aki a találatért jutalmat kapott a cégtől.

A hibát a Facebook azon gyakorlata okozta, ahogyan a kapcsolatokat és a címeket kezelik és frissítik a közösségi oldalon. A rendszer elemzi a neveket és kapcsolati hálót, hogy esetleges ismerősöket ajánljon a felhasználóknak. Ez az algoritmus összekapcsol adatokat, hogy releváns javaslatokat adjon, de ez rejtve marad a felhasználók előtt.

A hiba akkor csúszott a rendszerbe, amikor valaki letöltötte a profilját. Ilyenkor ugyanis ezeket az  – addig rejtett – adatokat is vitte magával. Vagyis a letöltő olyan adatokhoz is hozzáférhetett, amiket amúgy nem osztottak meg vele.

A vizsgálat kiderítette, hogy nagyjából hatmillióan érintettek a közösségi hálón. A Facebook próbálja bagatellizálni a problémát, azt mondják, hogy olyan emberek adataihoz férhettek hozzá, akikkel amúgy is kapcsolatban álltak, tehát nem történt akkora baj. A hibát azóta kijavították.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM