Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Itt a megfizethető 4K tévé

2013.06.25. 19:50

A világ legolcsóbb 4K-tévéjét jelentette be a hivatalosan Kaliforniába bejegyzett, de valójában kínai Seiki Digital: a 39 hüvelykes képátlójú (99 cm) 120 Hz-es tévé 699 dollárért, vagyis nagyjából 160 ezer forintért rendelhető elő, egyelőre csak Amerikában, ott is csak a Sears áruházláncnál. A 4K felbontás a jelenlegi csúcsminőség, az 1080p-s hd felbontáshoz képest négyszer több pixelből állítja össze a képet, a felbontás 3840*2160 pixel. Ez elméletileg csodálatosan éles és részletgazdag képet jelent, az ezt lehetővé tevő technológia pedig ma még meglehetősen drága, nem csoda, hogy az idei CES kiállításon (ahol a 4K volt a show legnagyobb slágere) bemutatott tévék árai a Seikiének jó tízszeresét mutatták nagyságrendileg. Azóta a japán csúcs-tévégyártók nyomán az olcsó kínai is megjelent a piacon, de eddig 1500-2000 dollár alatt még ők sem mutattak készüléket.

Hogy a Seiki hogyan éri el ezt a meghökkentően alacsony árat, rejtély, mindenesetre a cég előző tévéje, az 50 hüvelykes, szintén 4K felbontású SE50UY04 a tesztek szerint elég gyenge képminőséget mutatott az extrém magas felbontás ellenére:


Hasonlóra enged következtetni az a mostani sajtóközleményben elrejtett félmondat is, miszerint a 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát csak hagyományos hd megjelenítésnél tudja a tévé, 4K-ban már csak 30 Hz-cel megy. Élőben a tévét először június utolsó hétvégéjén, a New York-i CE Week Line kiállításon láthatja a közönség.

Bár a képminőség várhatóan alaposan el fog maradni a konkurens gyártók 4K-tévéitől, a kínai gyártó húzása a radikális árcsökkentéssel azt mutatja, hogy az iparág máris leküzdötte a 4K technológia elterjedése előtt álló egyik nagy akadályt, a magas árat. A másik gond azonban továbbra is él: alig-alig létezik 4K-s tartalom, amiért érdemes lenne ilyen tévét venni. 4K-s tévécsatorna egyelőre csak Dél-Koreában fut, ott is kísérleti jelleggel, az ilyen felbontású filmeket támogató lejátszók és kamerák is éppen csak elkezdtek beszivárogni a piacra, egyelőre nagyon drágán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?