Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Hétfőtől kevesebbet kell fizetni a roamingért

2013.06.26. 17:50

A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával, az indított mobilhívásért majdnem 15, a fogadott hívásért tíz, sms-küldésnél 8,2 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül. Olcsóbb árakkal számolhatunk Izland, Norvégia és Liechtenstein területén is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőrzi, hogy az új díjszabást a gyakorlatban is érvényesítik-e a szolgáltatók.

Július 1-jétől a legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom (mobilinternet) kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 259 forint helyett 171,5 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,8 forint helyett 91,4 forintba, a fogadott hívások 29,4 forint helyett 26,6 forintba kerülnek majd, a küldött sms ára pedig 33,2 forintról 30,4 forintra csökken.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság piacfelügyeleti tevékenysége során ellenőrzi a szolgáltatókat, hogy július elsejétől minden előfizető a csökkentett árakon vehesse igénybe a roaming-szolgáltatásokat. A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat is alkalmazhatnak.