Nem büdös, de kényelmes a nyomtatott gipsz

2013.07.04. 17:34

3D nyomtatóval készült merevítő válthatja le a hagyományos gipszet. Az üvegszálból vagy sima gipszből készült Cortex nemcsak a csontokat rögzíti, de jól is néz ki, ráadásul nem büdösödik be, mint a törött karra tett hagyományos gipsz. A prototípus könnyű, jól szellőzik, mosható, és elég vékony ahhoz, hogy egy ing ujja alatt is elférjen.

A nyomtatott merevítő a páciens karjáról készült röntgenfelvétel, illetve a sérült végtagról készült, háromdimenziós modell alapján gyártható le. A nyomtatáshoz használt szoftver ezután kialakítja az optimális, személyre szabott sínt, ami a törés helyén erősebb merevítést biztosít. A nyomtatáshoz szükséges poliamiddarabkákat már a helyszínen le lehet gyártani, és a rögzítési pontok is elmozdíthatatlanok, amíg a sérülés meg nem gyógyul. Ezután a kórházban távolítják el a nyomtatott merevítőt. A most használt gipsszel ellentétben a Cortex viszont száz százalékig újrahasznosítható.

dezeen Cortex-3D-printed-cast-for-broken-bones-by-Jake-Evill-2
Fotó: Dezeen.com

A Cortex egyetlen problémája, hogy a nyomtatott merevítő gyártásához legalább három óra kell. Az eszköz tervezője, Jake Evill, aki a Victoria Egyetem formatervezési és építészeti szakán végzett, ugyanakkor reméli, hogy az elkészítés ideje a nyomtatási technológia fejlődésével lecsökkenthető. A hagyományos gipsz rövid távon egyelőre praktikusabbnak tűnik, mivel ezzel a törött csontok már 3-9 perc alatt is rögzíthetők.  • Hírek
  • Bankszámla