Így szabadulhat meg a királyi bébitől

2013.07.24. 11:51

Vilmos herceg és Katalin hercegnő fia folyik a csapból is két napja – és ha úgy érzi, hogy a magyar sajtó kicsit túl sokat foglalkozik a királyi újszülöttel, csak képzelje el, milyen lehet most a helyzet Angliában. A liberálisnak elkönyvelt brit lap, a Guardian megkockáztatott egy tréfát a weboldalán: egy "republikánus vagyok" gombbal eltüntethető az újságból az összes királyi babás cikk, kép és hírmorzsa. Sajnos az internet maradék része nem csatlakozott ehhez a remek kezdeményezéshez, így kénytelenek vagyunk magunk megoldani a királyibabátlanítást. Ehhez adunk pár tippet, a Daily Dot útmutatója alapján.

Twitter

A legegyszerűbb megoldás az unfollow gomb kíméletlen használata mindenkinél, aki a babáról kezd el posztolni, de ez talán kissé túlságosan is ágyúval verébre megközelítés. Kifinomultabb módszer a Tweetdeck alkalmazás bevetése, ott is a Mute, vagyis némítás menüpont intenzív használata. Itt kulcsszavakból rakhatunk össze egy feketelistát, és többé egyetlen olyan bejegyzés sem kerül a szemünk elé, amelyek ezeket a szavakat vagy hashtageket tartalmazzák. 8-10 szó kitiltása elég lesz ahhoz, hogy a királyi babás sztorik és kommentárok nagy részétől megszabaduljunk.

Facebook

Itt sajnos külső böngészőkiegészítőkre kell hagyatkoznunk, a közösségi oldal ugyanis eléggé el nem ítélhető módon semmilyen szűrési lehetőséget nem ad a falunkon burjánzó üzenetekre. Ráadásul, ha még adna is, azt igazán nem várhatnánk el tőle, hogy fotókat is tudjon szűrni azok tartalma alapján, pedig akinek sok a kisgyerekes vagy a minden érkezését fotókban megörökítő gasztrohipszter ismerőse, mennyire hálás lenne érte. Nem kell tovább várni, itt a megoldás, az Unwhatever.me. Ez egy Chrome-kiegészítés, amit pár kattintással beállíthatunk úgy, hogy minden kisbabás képet macskákra cserélje a Facebook-falunkon. Ha bejött, érdemes kísérletezgetni még, remekül ki lehet vele pucolni például a politikát vagy a nyaralós fotókat is a hírfolyamból, anélkül, hogy teljesen el kelljen némítani pár renitens ismerősünket, így sokkal kellemesebb élménnyé változtatva a facebookozást.

Google

A keresőben ősidők óta megvan a lehetőség a szűrésre, például a "-middleton" kifejezést a keresésünk végére írva eltűnik a találati listánkból minden olyan oldal, ahol leírják Katalin hercegnő családnevét. Persze minden keresésünk után bepötyögni ezt hosszú távon nem túl szórakoztató dolog.

Mindenhol a neten

Ahogyan a Facebookhoz vannak külső szűrőkiegészítők, léteznek még általánosabb, bármilyen weboldalon működők is, amik vagy lecserélik a feketelistás szavakat (például azt hogy királyi baba arra hogy Tyrannosaurus Rex), vagy simán elrejtik az adott oldalak tartalmát előlünk. Ilyen például Firefox alá a Foxreplace, vagy Chrome-hoz a Tinyfilter.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM