A német rendőrök 3D nyomtatót tesztelnek

2013.07.25. 09:47

A Bundespolizei 3d nyomtatót vásárolt, mert tesztelni szeretnék azt, hogy mekkora veszélyt jelentenek a közbiztonságra az ezzel az eszközzel készített fegyverek. A Defense Distributed által kidolgozott nyomtatott pisztoly, a Liberator terveit közvetlenül már nem, csak fájlmegosztó hálózatokon lehet megtalálni, de a német rendőrök úgy gondolták, hogy van értelme megnézni, milyen lehetőségeket ad egy bűnöző kezébe az, hogy az általa gyártott fegyvereket nem jelzi a fémdetektor.

A Liberator bejelentése után az ausztrál rendőrök is kísérleteztek, az ő megállapításuk végül az lett, hogy a pisztoly elkészíthető, azonban működtetése hatalmas veszély jelent arra nézve is, aki a fegyvert elsüti.

A német rendőrök azután döntöttek a beszerzésről és a próbákról, hogy a Baloldali Párt egy képviselője a parlamentben kérdezett rá arra, vajon az ország nyomozói és terrorelhárító szakemberei mennyire vannak tisztában a lehetséges veszély méreteivel kapcsolatban.

Egy 3d nyomtató ára a kategóriától függően 600 ezer és 45 millió forint között mozog, így sejthető, hogy a magyar rendőrség nem követi majd a németek példáját. Bár korábbi cikkünkből az is kiderült, hogy az ilyesmi itthon nem pénz kérdése: sem a rendőrség, sem a honvédség, sem a Terrorelhárító Központ nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a felügyeletükkel és segítségükkel ingyen gyártsuk le és próbáljuk ki a Liberatort. Egybehangzó véleményük szerint ez egyrészt csak felhívná a figyelmet a lehetőségre, másrészt meg már az is bűncselekmény, ha valaki arra készül, hogy ilyesmit nyomtasson.  • Tippek
  • Hírek