Gergely
4 °C
23 °C

Intelligens bukósisak rendőröknek

2013.07.25. 11:34

Egy lépéssel közelebb vagyunk a valódi Robotzsaruhoz: az ausztráliai University of New South Wales hallgatója, Alfred Boyadgis kifejlesztett egy új, high-tech bukósisakot. A megoldás információkat jelenít meg a rostélyon. A sisakot úgy tervezték, hogy javítsa a válaszidőt vészhelyzetben, ezzel pedig életeket mentsen. A találmány felkeltette a floridai rendőrség figyelmét is, akik a bevetéseknél is hasznát vennék.

Boyadgis szerint a sisak képes kommunikálni a helyi közlekedésirányítással és az autópálya-ügynökséggel is. „A mostani sisakok elég archaikusak, nincs bennünk elektronika, pedig ma már mindenkinek van okostelefonja, mégsem tudnak egymással biztonságosan kommunikálni a vezetők, valami integrált megoldással.”

A Forcite nevű sisakban lévő kijelző a viselő szeme előtt jeleníti meg a fontos információkat, pontos GPS-navigációt ad hangalapon, össze van kapcsolva a rendőrség által használt automatikus rendszámfelismerő rendszerrel, amely ellenőrizni tudja a gépjárművek információit, ha valamilyen jogsértés történik.

Automatikus rádiózási lehetőséget és frekvenciabeállítót is épített a sisakba, így a rendőrök könnyedén kommunikálhatnak például kórházakkal vagy a tűzoltókkal, sőt egy másik rendszerrel élő videóüzenet küldhető a rendőrösre.