Meghalt a világ egyik leghíresebb hekkere

2013.07.29. 09:27
Csütörtökön holtan találták lakásában a világ egyik legtehetségesebb biztonsági szakemberét, a közösség egyik legsikeresebb hekkerét. A hírügynökségek szerint Barnaby Jack váratlanul, nem teljesen tisztázott körülmények között hunyt el.

35 éves korában elhunyt a világ egyik leghíresebb hekkere, Barnaby Jack, aki a most induló Black Hat konferencián a szívritmus-szabályozók biztonsági hibáiról tartott volna előadást.

A szűkebb szakmán kívül a nagyközönség nem nagyon ismerhette a világ egyik leghíresebb hekkerét. Három éve, az egyik legemlékezetesebb prezentációján a pénzkiadó automaták sebezhetőségeit mutatta be igen látványos módon; a most induló Black Hat konferencián a szívritmus-szabályozók biztonsági hibájáról tartott volna előadást.

A legnagyobbaknak dolgozott

A fiatal kora óta hekkerkedő, Új-Zélandon született biztonsági szakember több területen is bizonyította kiemelkedő tehetségét. Már a ’90-es évek végétől aktív volt; olyan publikációk kötődnek a nevéhez, mint a Phrackban közölt távoli kódvégrehajtás az SLMail SMTP szerverben és számos más szerver szoftverben az Interscan VirusWall-tól a Microsoft IIS-ig. Dolgozott az eEye Digital Securitynek, a McAfee-nek, a Juniper Networksnek, a FoundStone-nak. Halála idején az IOActive beágyazott eszközök biztonságáért felelős részlegének igazgatója volt.

A 2000-es években már elismert szakértőként prezentálta, hogy képes távoli ring-0 kódvégrehajtást elérni a Windows kernelben, vagy akár a Linux kernelben, ARM processzorokon is. Néhány éve bemutatta, hogy a pénzkiadó automatákat is fel lehet törni, de az utóbbi időben az emberi életeket közvetlenül veszélyeztető problémákra akarta felhívni a figyelmet. Az implantátumok veszélyeiről tartott előadása is erről szólt volna.

Meghalt vagy megölték?

Barnaby Jack holttestét a San Franciscó-i lakásán találták meg. A rendőrség szűkszavú közleménye szerint az idegenkezűséget már kizárták, a boncolás is lezajlott, de az eredményre, a halál okának meghatározására akár egy hónapot is várni kell még.

Konkrét információ hiányában a találgatások is megindultak. Egyrészt azért, mert bár Barnaby Jack a fehér kalapos hekkerek mintapéldájának számított, olyan súlyos és érzékeny hibákra mutatott rá, hogy gyakran került komoly konfliktusba az adott termékek gyártóival. Noha a kormányzati tisztségviselők is elismeréssel nyilatkoztak a munkájáról, szenvedélyessége és magabiztossága gyakran sodorta kínos helyzetekbe, amikor puszta szórakozásból másoknak is kisebb-nagyobb problémákat okozott.

A pletykák azért is kaphattak szárnyra, mivel a színpadiasságot és a szenzációsra hangolt előadásokat kedvelő hekker a szívritmus-szabályozókat illető biztonsági hibákkal kapcsolatos kutatásait már jó ideje népszerűsítette. Egy hete a rá jellemző módon közölte a Reuters tudósítójával, hogy olyan módszert fedezett föl, amivel 30 méterről megölhető az implantátumot használó személy.

A Black Hat szervezői már bejelentették, hogy Barnaby Jack előadásának idejére nem terveznek pótlást; a prezentációra szánt időt a megemlékezésre fogják szentelni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport