Rudolf
2 °C
13 °C

Menet közben tölt az új elektromos busz

2013.08.07. 14:10

A vezeték nélküli töltés lehetősége nem gyakorolt túl nagy hatást a mobiltelefonok piacára, de a dél-koreai kutatókat ez nem akadályozta meg abban, hogy a technológiát a közlekedésben is megpróbálják felhasználni. Így született meg a világ első olyan elektromos járműve, ami az útból veszi fel a működéshez szükséges áramot.

Az első járművet, egy elektromos buszt már tesztelik a dél-koreai Gumiban. Az OLEV (Online Electric Vehicle) nevű busz egyelőre egy 24 kilométeres útszakaszon közlekedik. Ezen az úton fektették le azokat az elektromos kábeleket, amikből az OLEV akár álló, akár mozgó helyzetben is fel tudja venni az áramot.

A projekthez szükséges technológiát a KAIST Graduate School for Green Transportation iskola hallgatói fejlesztették, kimondottan azzal a céllal, hogy olyan elektromos eszközt készítsenek, amihez nincs szükség egy hagyományos akkumulátor kapacitására. Az OLEV-eken kisebb akkumulátorok vannak, ezek 17 centiméterrel az áramot szállító tápkábel fölött, a busz alján helyezkednek el.

busz
Fotó: Kaist

Gumiban egyelőre két OLEV-et helyeztek üzembe az érintett útszakaszon, de két éven belül tízre növelnék a számukat. Az útszakaszok kibővítése nem lenne túl bonyolult, mivel a KAIST technológiájához csak az útburkolat 15 százalékát kéne lecserélni – ugyanakkor az út fölött futó kábelek felszerelése még mindig egyszerűbb.