Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a viccíró számítógép

2013.08.08. 12:49

A University of Edinburgh egyetem kutatócsapata elkészült a viccíró számítógéppel, majd meglepődve tapasztalták, hogy a szoftver néha egészen szexista viccekkel áll elő. A gépbe úgy sikerült humorérzéket programozni, hogy egymástól jelentésben távol álló szópárokat keres, majd megpróbál olyan jelzőket találni, amelyek más-más jelentéstartalommal ugyan, de mindkettőhöz kapcsolódnak. Ez gyakorlatilag az „úgy szeretem a csajokat, ha” alapvicc felépítésének algoritmusa, nem csoda, ha a szoftver is hasonló irányba ment el a tréfálkozással.

Az alapvicc, aminek az eredete homályba vész, úgy hangzik, „úgy szeretem a csajokat, ahogy a kávét – ha forró és fekete”, itt az angol „hot” kifejezés kettős értelme adja a szójátékot, ami egyszerre jelent forrót és szexit, dögöst. A szoftver ugyenerre az alapra gyártott variációkat, amelyek általában riasztóan gyengén sikerültek, néha azonban már megütötték egy gyengébb rádiókabaré szintjét. „A férfiak olyanok, mint a bíróság, felsőbbrendűek” (a „superior” szó felsőbbrendűt jelent, bírósággal kapcsolatban azonban a legfelsőbb bíróságot); „Szeretem, ha egy párkapcsolat olyan, mint a forráskódom: nyitott”; „Szeretem ha egy csaj olyan, mint egy kamera: mindig készen áll a villantásra” – ezek voltak a szoftver talán legjobban sikerült viccei.

Az egyetemi kutatók önkéntes közönséggel tesztelték a gépi humort, és azt találták, hogy az emberek általában nevetnek a számítógép viccein, de közel sem annyira mint egy valódi, hús-vér komikus poénjain. Arra jutottak, hogy a gép humorát úgy lehetne továbbfejleszteni, ha az adatbázisát kulturális utalásokkal tudnák feltölteni, amikre vicceket építhet – ezek azonban roppant nehezen értelmezhetők egy program számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!