Senki ne bízza az adatait amerikai techcégre

2013.08.09. 14:36

Bezárt a Lavabit, az emailszolgáltató, amely elsősorban arról volt ismert, hogy nagyon szigorúan védték a szervereiken tárolt adatokat. Állítólag Edward Snowden, az amerikai és európai titkosszolgálatokat érintő PRISM botrány főszereplője is náluk levelezett, bár a Verge szerint biztosan csak annyit tudni, hogy júliusban használta az edsnowden@lavabit.com címet.

A tulajdonos egy elég elkeseredett levelet tett közzé a lavabit.com helyén. Azt írja, nagyon nehéz volt a döntés, de a lelkiismerete nem engedte, hogy tovább működtesse az oldalt. Arról is ír, hogy még a bezárás okát sem szabad elmondania, és ez egyébként szerinte durva megsértése a szólásszabadságnak. Ettől függetlenül elég egyértelműen céloz arra, hogy azért zártak be, mert a kormány bele szeretett volna nézni a náluk tárolt levelezésbe. A levél egészen drámaian végződik:

Egy dolgot tanultam: amíg a Kongresszus vagy a bíróságok nem tesznek valamit a mostani gyakorlat ellen, erősen óvnék mindenkit attól, hogy a személyes adatait olyan cég szerverein tartsa, amely földrajzilag kötődik az Egyesült Államokhoz.  • Hírek
  • Hírek