Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Saját befektetői perlik a Microsoftot

2013.08.14. 10:02

A Robbins Geller Rudman & Dowd amerikai ügyvédi iroda hétfőn jelentette be, hogy csoportos (class-action) pert indítottak a részvényesek nevében a cég vezetése ellen, ugyanis úgy vélik, hogy félrevezetően tájékoztatták őket a Surface RT táblagép értékesítésének eredményeiről.

Az egyéni alperesek Steve Ballmer a cég jelenlegi vezetője, Peter Klein, volt pénzügyi vezető, Frank Brod, a pénzügyekért felelős alelnök, illetve Tami Reller, a marketingért felelős vezető, korábban a Windows üzletág irányítója.

Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen ügyekre specializálódott ügyvédi iroda roppant nagy tekintéllyel rendelkezik, ők voltak azok, akik az Egyesült Államok eddigi legnagyobb csoportos eljárásában 2009-ben az Enrontól 7,3 milliárd dollárt pereltek ki.

A keresetet arra alapozzák, hogy a vállalat megsértette a másodlagos részvénykereskedelmet szabályozó 1934-es törvény azon passzusát, ami előírja, hogy a cégnek ismertetnie kell befektetőivel a friss trendeket, eseményeket vagy bizonytalanságokat. Vagyis a kereset állítása szerint 2013. április 18. és július 18. között csapnivalóak voltak az eredmények, a táblagép nem fogyott, ám erről nem, illetve félrevezetően tájékoztatták a befektetőket.

A részvényesek csak a júliusban megjelent teljes éves üzleti jelentésből szereztek arról tudomást, a Surface veszteséges, mínusz ötvenmillió dollár az üzletág eredménye, így hónapokon keresztül hamis információk alapján kereskedhettek csak részvényeikkel, hozhattak befektetési döntéseket. A részvényesek október 11-ig csatlakozhatnak a perhez felperesként.