Orsolya
10 °C
21 °C

Új kategóriát teremt a Nexus 7

2013.08.17. 20:29

Egyre kevesebb újdonságot mondhatunk a Nexus 7-ről. A tavalyi változat az egyik legjobb olcsó tablet volt, az idei az egyik legjobb tablet. Nemcsak az olcsók, hanem mind közül. Megmaradt az alacsony ár, de már nem ez a Nexus 7 legfontosabb tulajdonsága, hanem hogy a briliáns 1200x1920 pixeles kijelzőn minden tartalom gyönyörűen jelenik meg. A hardver le is tudja játszani a full hd filmeket, és az Index címlapja nagyítás nélkül is jól olvasható.

Bár a Nexus 7 tablet a Google saját terméke, nem titok, hogy az Asus gyártja; éppen úgy, mint a tavalyi változatot. Idén egy kategóriával feljebb léptek minőségben, és a maximumot hozták ki az Androidból – de úgy tűnik, a gyártósoron akadnak problémák, amiért egy hatalmas fekete pontot is ki kell osztanunk az Asusnak. Különböző fórumokon sokan panaszkodnak gyári hibákra, és lehet valami igazság a felhasználói kritikákban, mert az általunk kipróbált eszköz is hibás volt.

Az érintőkijelző nem érzékeli az ujjainkat egy pár négyzetmilliméteres területen, és pechünkre pont ott, ahol a visszalépés gombja van. Az biztos, hogy a tablet kipróbálása nélkül nem érdemes elhagyni a boltot, és megbízható helyen kell vásárolni, ahol biztosan visszaváltják a hibás eszközöket.

Bővítés

Könnyű helyzetben vagyok a teszteléssel, mert az első Nexus 7-et majdnem egy éve használom. Már a tavalyi modellnek is nagyon jó volt a mérete, könnyű, gyors és szinte elnyűhetetlen volt. Az új Nexus 7 strapabírása egy hét használat után még nem lehet téma, az viszont elmondható, hogy az eszköz két oldalán lefaragott 3-3 milliméter még kényelmesebbé tette a fogását.

A bekapcsoló és hangerőállító gombok, valamint a microUSB port elhelyezése változatlan. A fülhallgató csatlakozója felülre került, ami nem túl praktikus, mert így menet közben jobban kileng a kábel. Ezért némi kárpótlást ad a beépített sztereó hangszóró, ami meglepően jól szól. Más tesztelők azt írják, könnyű véletlenül eltakarni a hangszórók nyílásait, amelyek a készülék alján és tetején, a hátlapon találhatók, de akinek normális emberi kézfeje van, és nem polipcsápja, annak aligha lesz ezzel gondja.

A tablet szédületesen gyors, ami már menü lapozgatása közben észrevehető. Megpakoltam a főmenüt widgetekkel, ikonokkal, de csak nem akar szaggatni. A Nexus 7-ben ugyanolyan processzor van, mint a Nexus 4 okostelefonban: a négymagos és 1,5 gigahertzes Snapdragon S4 Pro könnyedén játszik a programokkal, egy pillanat alatt átléphetünk az egyik appról a másikra. Hogy ez megvalósulhasson, abban a 2 gigabájt RAM is nagy segítséget nyújt. Ez nem éppen 4 gigabájt, mint ami az előzetes pletykákban szerepelt, de így sem kevés; érdemes felidézni, hogy öt évvel ezelőtt ugyanennyi RAM volt a felsőbb kategóriás laptopokban. Ez meg csak egy tablet.

A Nexus 7 működését gyorsítja a teljesen lecsupaszított Android 4.3 is. Mivel ez a Google referenciakészüléke, az Androidon kívül nincs rajta semmi. Ennek köszönhetően kevesebb program fut a háttérben, vagyis csökken a processzor és a memória terhelése. Aki a Nexust választja, csak az operációs rendszert és a Google alapszolgáltatásait kapja meg, minden extrát magának kell feltelepítenie.

Ennek is megvan a hátránya, hiszen sok programot ki kell próbálni, amíg megtaláljuk a legjobbakat, miközben a Samsung és a többiek több tucat szolgáltatást kínálnak tálcán a vevőknek. Csakhogy a Samsungról nem lehet egy gombnyomással leszedni azokat a gyári appokat, amiket sohasem használunk, ez csak hekkeléssel, rootolással, pepecseléssel megy.

Pótlás

Az eredeti Nexus 7-ből a legtöbben két funkciót hiányoltak: nem volt hátlapi kamera, és nem lehetett a tabletet HDMI kábellel a tévére kötni. Az új Nexusban már van egy 5 megapixeles hátsó kamera, ami az életre szóló családi fotóalbum gyarapítására nem jó választás, arra viszont éppen elegendő, hogy leolvassunk egy vonalkódot, vagy gyorsan küldjünk valamit a Facebookra.

Most már az is megoldható, hogy a Nexus képét a tévére kössük, például ha videót akarunk lejátszani róla. Akinek egyszerűbb lapostévéje van, egy SlimPort adapterrel tud HDMI-n csatlakozni a tévére. A modernebb okostévék, amelyek támogatják a kijelző klónozását, wifin is fogadni tudják a tablet által sugárzott videójelet.

A Google egy vezeték nélküli töltőadaptert is beépített a Nexus 7-be, tehát vehetünk olyan töltőpadot, amire csak rá kell fektetni a készüléket, és rögtön töltődni kezd az akkuja. Ez elsőre marhaságnak tűnhet, hiszen a töltőpadot is be kell dugni a konnektorba, ráadásul a mérete miatt nehezebben hordozható, mint a normál töltőadapter. De nem is feltétlenül a lakossági vevők ennek a célcsoportjai, hanem a szolgáltatócégek. Kávézóláncok vevőcsalogató szolgáltatásként kínálják a pultba épített töltőpadokat, ami sokkal jobb megoldás, mintha konnektorokból kiálló kábelek tekeregnének mindenhol.

Mérések alapján a Nexus 7 akkuja körülbelül kilenc órán át tud lejátszani egy nagy felbontású videót. Az élettartam ettől jelentősen eltérhet, ha a videót internetről játsszuk le, és a játékok is több energiát fogyasztanak. Aki csak időnként ránéz a leveleire, a Facebookra és a hírekre, bőven kihúz egy napot töltés nélkül, vagy akár kettőt is. Hasonló volt a helyzet az első Nexus 7-tel is.

Mondás

A cikk elején lelőttem a poént: a Nexus 7 az egyik legjobb tablet a piacon, egyszerre profi és olcsó. Annak lehet érdekes, aki szereti az okostelefonokat vagy tableteket, és szívesen használja a Google szolgáltatásait, a keresőtől kezdve, a térképen át az emailig és a hírolvasóig – hiszen az Android lényege az, hogy kényelmesen elérjük ezeket a szolgáltatásokat.

   Google Nexus 7 (2013)
Méret 114 × 200 × 8,65 mm
Súly 290 g
Kijelző 7,02" TFT,
1200 × 1920 px
Tárhely 16/32 GB, nincs kártyás bővítés
Wifi 802.11 a/b/g/n, kétsávos
Bluetooth 4.0
NFC van
Fő kamera 5 megapixel
Első kamera 1,2 MP
Oprendszer Android 4.3
CPU/GPU négymagos 1.5 GHz, 2 GB RAM
Adreno 320
Rádió nincs
GPS van
Akku 3950 mAh
Ár 250 dollár