Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kilenc órát repült a napelemes drón

2013.08.22. 12:16

AeroVironment nevű cég bejelentette, hogy jól sikerültek napelemes drónjának friss kültéri próbarepülései: a Puma AE a cég által kifejlesztett akkumulátorral kilenc óra 11 percig bírta, sokkal tovább, mint ameddig a ma a területen használt átlagos pilóta nélküli gépek.

„Ez mérföldkő, aminek messzemenő következményei lehetnek a kis drónok számára, katonai és az üzleti ügyfeleknél is” – mondta  Roy Minson, az AeroVironment egyik igazgatója. Ennek az új technológiának az integrálása új lehetőségeket nyit meg a Puma előtt: üzemeltetésük sokkal olcsóbb lehet, működtetésük pedig rugalmasabb. Napfény nélkül is több mint három óráig képes repülni, ez minden korábbi eredménynél több.

puma-uav
Fotó: defencetalk.com

Az eddigi napelemmel működő darabok mind túl nehezek voltak, vagy egyszerűen nem termeltek elég energiát a hosszú utakhoz. Ez most már az Alta Devices gallium-arzenidből készült nagyon könnyű napcelláinak köszönhetően teljesíthető. A gép egyelőre fejlesztés, tesztelés alatt van, az első teljesen kész termék 2014-ben jöhet.