Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Virtuális sétára indul a Google Magyarországon

2013.08.22. 14:03

A budai Várat, Hollókő ófaluját, a Tokaj-hegyaljai borvidéket, a Tihanyi-félszigetet, az Aggteleki-barlangot és másik több tucat történelmi és turisztikai szempontból jelentős helyszínt tesz virtuálisan is elérhetővé a Google a Street View-ban. Az autóval nem elérhető helyekre a hátizsákként hordható, illetve egy triciklire szerelhető kamerával jutnak el.

A Street View áprilisban indult el Magyarországon, ettől kezdve lehet virtuálisan sétálni a cég térképszolgáltatásában. A panorámaképeket készítő autók egy-két éve járták körbe az országot, és idén májustól megint az utakon vannak, hogy a téli képek helyett napsütéses fotók kerüljenek a Street View-ba.

A Google most elindította a kifejezetten nevezetes helyszíneket feltérképező szolgáltatását, az első eredmények néhány hónap múlva láthatóak majd. A fényképeket egyelőre egy fotós készíti különböző eszközökkel. Az egyik a hátizsákként hordható kamera, amely 15 lencséből áll, nagyjából egy-két lépésenként készít panorámaképet, folyamatosan változó beállításokkal, hogy biztosan jók legyenek a képek.

Maga az eszköz 120 centiméter magas, nagyjából húsz kilogramm a súlya. Egy töltéssel egy munkanapot, vagyis nyolc órát bír ki, a tárhelyére elférnek az ennyi idő alatt elkészített képek. A fotókat aztán a Google adatközpontjában fűzik össze, így az eredmény csak hetekkel, hónapokkal később látható.

A fotózás tehát most indul, a Google megpróbál minél több helyszínt bejárni, amíg még jó az idő, hiszen csak ekkor érdemes fényképezni. A lefényképezendő helyszíneket a Magyar Turizmus Zrt. segítségével állították össze, és közte vannak természetesen az UNESCO-világörökség részei is.