Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A Microsoft svájcibicskával megy háborúba

2013.08.27. 09:01
A Microsoft szerint a tabletként és számítógépként is használható hibrid eszközöké a jövő, de a számok egyelőre azt mutatják, hogy a pc-ipar hanyatlik, miközben a tabletek piaca elképesztő ütemben bővül. De vajon tényleg a Windows 8.1 és a forgatható-szétszedhető eszközök a legjobbak?

Nincs mese, a tabletek kiütik a pc billentyűzetét az emberek kezeiből. Becslések szerint 2013 második negyedévében 51,7 milliót adtak el belőlük, és ha nem lassul a bővülés, akkor az újfajta érintőkijelzős eszközök forgalma lenyomja a laptopokét. Ez nem jelent sok jót a Microsoftnak, hiába nőtt egy év alatt a kilencszeresére a Windows 8 részesedése a tabletek piacán. A riválisok nem fognak berezelni attól, hogy a nagy redmondi rivális 0,5 százalékról 4,5-re tudott erősödni. Az Android megszerezte magának a piac kétharmadát (67 százalék), míg az iOS 28 százalékon áll.

  2012 2Q
millió db.
2013 2Q
millió db.
2012 2Q
piacrész
2013 2Q
piacrész
Apple iOS 17 14,6 47,2% 28,3%
Android 18,5 34,6 51,4% 67%
Windows 0,2 2,3 0,5% 4,5%
Blackberry 0 0,1 0,9% 0,2%
Egyéb 0,3 0,0 0,0% 0,0%
Összesen 36,1 51,7 - -
forrás: Strategy Analytics

Az NPD gyászos jövőt jósol a hordozható pc-knek. Az elemzőcég szerint 2014-ben nagyjából 364 millió tablet kerül a vevőkhöz, de csak feleannyi laptop és ultrabook, körülbelül 177 millió. Van azonban egy optimista forgatókönyv is, amiben az áll, hogy az emberek valójában csak elnapolták a számítógép vásárlását. Miközben arra várnak, hogy találkozzanak végre álmaik pc-jével, pénzüket olcsóbb tabletekre költik. Ez a történet a Microsoft és az Intel szempontjából happy enddel ér véget: a pc nem hal meg, csak élőhalottként vegetál tovább. Meghosszabbodik az életciklus, hosszabb ideig tartjuk meg ugyanazt a számítógépet.

Mindenesetre biztos, hogy a Microsoftnak nagyon össze kell szednie magát, ha nem akarja elapasztani egyik legnagyobb bevételi forrását. A redmondi szoftvercég sok jó üzletben van benne a nagyvállalati szegmensnek kínált szerverektől és irodai programoktól egészen a játékkonzolokig, de már nincs olyan kényelmes pozícióban, mint az ezredforduló környékén. Szüksége van egy stratégiára, amivel a legnagyobb iparági szereplők közt maradhat.

Nem találták el a méretet

Egyrészt fontos lenne betörnie az iOS és az Android által uralt piacra, médiafogyasztásra való tabletekkel. A Surface RT izgalmas kísérlet volt, de óriási bukás lett, a szoftvercég 900 millió dollárt vesztett. A nagy és nehéz Surface RT-t akkor vezették be, amikor az Apple és a Google elkezdte kicsi és erős tabletekkel bombázni a vevőket, elég nagy sikerrel. Egy becslés szerint 6 millió Surface RT maradt raktáron, és a készlettől jelentős árcsökkentéssel próbálnak megszabadulni.

Nagy hiba volt, hogy a tableteken futó Windows RT rendszer félkész állapotban került a vevők elé. Néhány funkciója csak a régi windowsos felületen működik, néhány csak az újfajta tabletes interfészen. A Windows 8.1 számos hiányosságot pótol, de mire ősszel megjelenik, addigra rengeteg új Google Nexus 7 talál gazdára, és talán egy frissített Apple iPad mini is a boltokba kerül. A tabletpiac meghódításához szükség lenne kisebb méretű Windows 8-as eszközökre is. Csakhogy ezt sem lehet rábízni akárkire. Az Acer pár hónappal ezelőtt piacra dobott egy 8 hüvelykes gépet (Iconia W3), de a tesztelők csak a fejüket fogták, hogy így nem lesz jó.

Érintésmentes élet

Sokan azért használnak továbbra is pc-t, mert bizonyos feladatokra nem alkalmasak a tabletek. A kreatív iparban folyamatos a fejlesztési kényszer, mert nő a kijelzők felbontása: jönnek a 4K felbontású tévék, retina tabletek, és aki ezekre akar tartalmat előállítani, annak egyre erősebb gépre van szüksége. De akik napi 8–16 órán át programoznak, fotókat, videókat és prezentációkat szerkesztenek, nem fognak magasba emelt kézzel a kijelzőn matatni. Ezekhez a munkákhoz egér és a billentyűzet kell.

A tartalomgyártók számára az érintőkijelző, ami a Windows 8 egyik fő újítása, leginkább fölösleges extraként jelenik meg. Nagyobb előrelépést hozott az Intel a Haswell (negyedik generációs Core) processzorokkal, amelyek a laptopok üzemidejét akár 50 százalékkal is megnövelhetik. Persze ezek a csipek először 300-400 ezer forintos üzleti ultrabookokban jelennek meg – profi júzereknek megfizethető, de nem ez pörgeti fel őrült mértékben az eladásokat.

Nem találták el a formát

A harmadik piacszerzési lehetőséget az olcsóbb hibridek jelentik, és augusztus közepétől számos ilyen gép megjelenik a boltok polcain. Ezek tabletként és laptopként egyaránt működnek, kicsit hasonlítanak az ultrabookokra, de azoknál sokkal olcsóbbak. A kereskedők várhatóan 110–150 ezer forint közé árazzák be őket, szemben az ultrabookokkal, amelyek ennek a többszörösébe kerülnek.

A Microsoft és az Intel ezekben a termékekben látják a legnagyobb lehetőséget. A tesztjeinkből viszont az derült ki, hogy a két célra használható eszközök nem kétszer jobbak, hanem mindenben feleolyan jók.

A levehető kijelzőjű hibridek nem igazán válnak be laptopként. Általában nem állítható a kijelző dőlésszöge, ami az átlagnál magasabb felhasználónak vagy egy alacsonyabb asztalnál ülve kellemetlen. Ha csak egy kicsit is megdöntjük a gépet, az elkezd a padló felé gravitálni. Magasan van a gép súlypontja, hiszen az elektronikát és az akkut is a levehető kijelző mögé kell beszerelni. Ezzel szemben a nem szétszedhető hibridek, amelyek a kijelzőt hátrahajtva vagy -forgatva alakulnak át tabletté, egyszerűen túl nehezek. Eddigi tesztjeinken a Lenovo Yoga tűnt az egyik legjobb megoldásnak, de a súlyprobléma az esetében is fennáll.

Abban igaza van a Microsoftnak, hogy az Android és az iOS nem nyújt hagyományos asztali munkakörnyezetet. A fogyasztók szélesebb köreinek szánt olcsóbb Windows 8-as hibridek viszont tudnak ilyet: megvan az ikonokkal, vezérlőpulttal és régimódi fájlkezelővel ellátott interfész, az Asztal. Tudjuk futtatni a régebbi szoftvereinket és az újfajta appokat is. De azzal is tisztában kell lenni, hogy ezekben az olcsó gépekben nem erős Core processzor van, hanem Atom. Magyarán netbooksebességgel tudjuk használni az asztali alkalmazásokat: nem érdemes sok programot megnyitva hagyni, és egyébként is lomhán, döcögősen futnak, mintha egy 6-8 éves pc előtt ülnénk. Pedig az emberek többsége ma nem ezt várja egy új eszköztől.

Kell erőltetni?

Nemcsak a Microsoftnak okoz nehézséget a hibrid dizájn. Kipróbáltunk egy csúcskategóriás iPad 4-et, retina felbontású kijelzővel, 64 gigabájt tárhellyel, és rápattintottunk egy Logitech Keyboard Folio billentyűzetet. A laptopszerű eszközzé átalakított iPaden kényelmesen és gyorsan tudtunk gépelni, de az amúgy sem pillekönnyű tablet nagyjából olyan nehéz lett, mint a súlyuk miatt kritizált riválisai.

Persze a hibrid dizájn nem az Apple problémája: a kaliforniai cég nem állítja, hogy így kellene használni az tabletjét. Az iPad alapból kompakt, vékony eszköz, amelyben az akku foglalja el a legnagyobb helyet, és még olyan extrák is belefértek, mint a 4G/LTE kapcsolat. A mobilnet kulcsfontosságú, ha egy tárgyaláson váratlanul elő kell keresni egy adatot, és egy hordozható eszköz akkujának muszáj kibírnia legalább 8 órányi munkaidőt. A Windows 8-as gépek nagy része nem teljesíti ezeket az elvárásokat hiánytalanul, vagy csak nagyon magas áron. De az is fontos, hogy az Apple nem ígér olyat, amit nem tud teljesíteni. Van néhány százezer iPadre megírt app, ezek megbízhatóan és gyorsan futnak, és aki pc-s környezetet akar, azt az Apple-nél udvariasan átkísérik a számítógépes részlegre.

Logitech Keyboard Folio
Logitech Keyboard Folio

Egészen más az oka annak, hogy a Google ilyen gyorsan megszerezte a piacvezető pozíciót. Több tucat gyártó ontja magából az androidos okostelefonokat, megvolt a tudásuk ahhoz, hogy hasonló minőségű tableteket kezdjenek gyártani. Az Androidot mindenki ismeri, ugyanazok az appok érhetők el, mint a telefonokon, és van néhány kimagasló minőségű eszköz is. Például az új Nexus 7 tablet, amely az eddigi kritikák alapján a következő hónapok bombasikere lehet. A Google is óvatosabb a Microsoftnál, nem tableteket kínál a számítógépezni vágyó embereknek. Chromebook laptopokat, Chrome OS operációs rendszert, vagy Chrome böngészőt bármilyen rendszeren – tök mindegy, csak be legyen jelentkezve a júzer a Google-fiókjába, és gyűljenek az adatok a célzott hirdetésekhez.

Van tartalék

A Microsoft mostanra akkorára nőtt, hogy valószínűleg még a Windows 8 totális bukása sem billentené ki az egyensúlyából. Nő az üzleti felhasználóktól származó bevétele, és javul az online szolgáltatásokért felelős részleg egyenlege, és a legutóbbi üzleti évben 19,2 milliárd dolláros forgalommal 9,5 milliárdos nyereséget zsebelt be csak a Windows-részleg. A Windows 8 használata alapján azonban van egy olyan megérzésünk, hogy bár az operációs rendszer egyre több pénzt fog termelni, ennek csupán az lesz az oka, hogy nem kapható más verzió. Az emberek megveszik az aktuális erős laptopot, nagy merevelemzzel, két gigabájtos videokártyával, vagy esetleg egy noname és nagyon bika asztali gépet, hogy futtatni tudják az újabb játékokat. A gép ott lesz a neki szánt sarokban 6-8 éven át, amíg a tulajdonosai sorra veszik az újabb tableteket.