Emánuel
3 °C
13 °C

Ezekkel zsebben menj egyetemre!

2013.09.02. 20:51
Már jó pár éve mindenki laptoppal jár egyetemre, vannak olyan előadók, akik kifejezetten kérik is, hogy a hallgatók tartsák zárva ezeket az órájukon. Ez szélmalomharcnak tűnik: az egyetemi előadásokra a laptop mellett, helyett beette magát egy másik kütyü, az okostelefon is. Mostanra tényleg mindenkinek van ebből a korosztályból, és az alkalmazások választéka is elég széles ahhoz, hogy ne csak unalmas órákon kapjuk elő a mobilt, odafigyelés helyett játékkal töltve az időt.

Ma már nem lehet sikeres a felsőoktatásban, akinek nincs legalább emailcíme, Facebook-profilja, hiszen minden levelezőlistákon és zárt csoportokban szerveződik. Sokat segít a laptop, a nyomtató és a szkenner is, mivel a tananyag egy része még mindig múlt századi, kevéssé papírkímélő formában érkezik. Erre a sorra iratkozott most fel az okostelefon is: érdemes körülnézni az alkalmazásbotokban, a tanulást segítő általános appok mellett találni néhány, kifejezetten a magyar egyetemisták életét könnyítő programot is.

Magyar appok

A BME Map a műszaki egyetem környékén lévő fontosabb dolgokat mutatja térképen, gólyáknak nagyon hasznos lehet. Azt ELTE-seknek és mindenki másnak pedig hasznos lehet az ELTE Reader, amellyel a tanulmányok, illetve az egyetemhez köthető kiadványok között böngészhetünk rendszerezett formában.

A Pécsi Tudományegyetemnek olyan appja van, ami minden egyetemnek kellene: ott vannak benne egyben a legfontosabb infók – igaz, csak a hivatalosak, így kikapcsolódás szempontjából nem vetekszik az egyszerű BME-s megoldással.

A Corvinusnak a 2011-es gólyabálra volt appja, ez hallgatói kezdeményezésnek tűnik, nem is lett belőle hagyomány, a szegediek alkalmazása értelmezhetetlenül gagyi lett. Viszont legalább valaki csinált egy ott használható ETR-figyelőt.

A tanulmányi rendszerekhez való csatlakozásra sem a Neptun, sem az ETR esetében nincs hivatalos okostelefonos alkalmazás, viszont legalább nem hivatalosan létezik ETR-kliens. Neptunból ilyet nem találni, igaz, mindegyik megoldásnak létezik mobilos verziója.

Fel, támadunk!

Közhely, mégis így van: a sikeres egyetemre járás a felkeléssel kezdődik, és nincs óra olyan időpontban, amit ne lehetne átaludni. Ébresztőórából rengeteg van, a leghatékonyabb talán a Sleep If U Can Alarm, ami úgy hirdeti magát, mint a világ legidegesítőbb ébresztője. Két módon szabadulhatunk meg a reggeli csörgéstől: vagy beállítjuk, hogy a telefon megrázására elcsendesedjen, vagy előre készítünk egy képet valamiről – jó ötlet talán a fürdőszoba –, majd az ébresztésnél ezt kell nagyjából reprodukálnunk. Androidra és iOS-re is elérhető.

Walk Me Up
Walk Me Up

Hasonló a Walk Me Up, itt több lépésben tudjuk csak elhallgattatni a csengést. A legtöbb gond a szundigomb folyamatos nyomkodásával van, az androidos Alarm Clock Xtreme korlátozni tudja ezt a lehetőséget.

Kuss

Ha sikeresen beértünk az órára, nem árt lehalkítani a telefonunkat. Bár egyre kevesebb az olyan tanár, aki szól a kütyük nyomkodásáért, azt senki sem tolerálja, ha megszólal a mobil az óra közepén. Erre jó a Studious: az alkalmazásba bevihetjük az órarendünket, és automatikusan lehalkítja a telefont, amikor kell. Felvihetjük rá a beadandó dolgozatok és zh-k határidejét is. Androidra és Iphone-ra is elérhető.

Hasonló képességei vannak a Silence nevű androidos appnak is, ez a négyes verzió felett a naptárba felvett események alapján automatikusan némítja a telefonunkat, de kikapcsolhatjuk vele a bluetooth-t, a wifit és az adatforgalmat is.

Határidők

School Timetable Deluxe
School Timetable Deluxe

Az egyetemen gyakorlatilag két életbe vágó dolgunk van: találni olyasvalakit, akinek van jegyzete, és betartani a határidőket. A Studious valamennyire jó erre is, de vannak specifikusabb programok: az iStudiez iOS-re és Macre elérhető, különböző kurzusainkat és az azokkal kapcsolatos teendőket tarthatjuk vele nyilván, megadhatjuk a típusokat, azt, hogy hol és mettől meddig tartanak. Sokszor jól jöhet az is, hogy számolja, mennyi idő van még hátra egy-egy előadásból.

Hasonlót tud Androidon a School Timetable Deluxe : az alapfunkciók megvannak, viszont az egészet vidám, színes dizájnnal öntötték le, ami kifejezetten jót tesz a programnak. A tanuláshoz köthető elfoglaltságok mellett a szünidőt is megadhatjuk, így az app nem zaklat minket feleslegesen a sípálya közepén.

Hatékony tanuláshoz

Sok embernek szüksége van valamilyen motivációra ahhoz, hogy jól tanuljon. Egyes szakokon sajnos körülbelül mára ennyiben ki is merül az egyetem szerepe: a zh-k és a beadandók egyszerűen rászorítják a hallgatókat a tanulásra. Vannak olyanok, akiknek ez nem elég, napi szinten kell valami, ami segít nekiülni a sokadik unalmas feladatnak.

Erre jó a Study Checker, amivel statisztikaprofesszorokat megszégyenítő módon követhetjük nyomon tanulásunkat, a közben tartott szüneteket, napokra, hetekre, hónapokra lebontott formában. Párja, a Locker pedig arra jó, hogy a tanulás alatt ne nyomkodjuk feleslegesen a telefonunkat: egyszerűen blokkolja az alkalmazásokat. Ha valakinek nem jönne be ez az app, ugyanerre jó a SelfControl is.

Számítások

A kifejezetten a tanuláshoz használható alkalmazásokhoz ma még mindenképpen beszélni kell valamilyen szinten angolul – lehet, hogy nem is baj, ha legalább itt elkezdünk próbálkozni a nyelvvel, elnézve, hogy még mindig mennyi diploma ragad be Magyarországon a nyelvvizsgák hiánya miatt.

Free Graphing Calculator
Free Graphing Calculator

Ha már angol, mindig jól jön egy szótár a mobilon: az egyik kézenfekvő megoldás a statisztikai alapon működő Google Translate, hagyományos szótárazáshoz pedig ott a Dictionary.com alkalmazása az Apple termékeire és Androidra is. Ugyanerre jó a mindkét rendszerre elérhető iBabylon.

Az egyik leghasznosabb alkalmazás a Wolfram Alpha nevű tudományos kereső mobilos változata: segítségével nemcsak matematikai kérdésekre kaphatunk választ, de rengeteg statisztikai adatot is megmutat könnyen fogyasztható formában.

Reálosoknak kihagyhatatlan a csak Androidra elérhető RealCalc Scientific Calculator. Az Andie Graph több megszokott számológépet is képes emulálni, sokan jól járhatnak vele: a TI83-at például eredetileg statisztikára és trigonometriára tervezték, míg a T85 a mérnököknek és a számítógéptudósoknak nyújt segítséget. Iphone-ra a Free Graphing Calculator lehet alternatíva.

Kifejezetten a mértékegységek átszámolására, illetve az ilyen formulákra pedig ott a Formulas Lite, amibe még érdekes tudományos tényeket is pakoltak. Mérnököket még több ilyen várja az Engineering Professionalben, itt elmenthetjük a kedvenceinket is.

Jegyzetelés

Az egyetemen gyakorlatilag a jegyzet körül forog minden, nem árt, ha erre felkészülünk: ma már sok, rövid jegyzeteket millió eszköz között megosztani képes alkalmazás van, a legismertebb az Evernote, de ott van még a hasonló képességekkel bíró Notella , az AnyDo vagy a Google Keep.

Az előzőekkel csak egy-egy fontos gondolatot érdemes lejegyezni, Share Your Board viszont kifejezetten arra való, hogy az órák teljes, táblán megjelent anyagát megoszthassuk másokkal, fénykép formájában. Az is megoldás lehet, ha egyszerűen felvesszük az órát – vannak, akik szeretnek visszahallgatva tanulni. Az operációs rendszerekbe beépített diktafonprogramok általában nem sokat tudnak, az Easy Voice Recorderben az átlagnál már jóval több mindent beállíthatunk.

Ha papíralapú a jegyzetünk, könnyen digitalizálhatjuk a Camscannerrel. A kettő közötti, nagyobb képernyővel kipróbálható megoldás a LectureNotes: ezzel egy stylus segítségével jegyzetelhetünk, speciális lapokra könnyedén rajzolhatunk diagramokat is.

Nyomkodni

A felsőoktatási intézményekben gyakran előfordul, hogy az órák késve kezdődnek, vagy túl nagy szünet van két előadás között. Ezek jellemzően pont akkorák, hogy komolyabb dolognak már nem érdemes nekiállni. Ilyenkor jöhet jól néhány olyan alkalmazás, amivel tudásunkat bővíthetjük a kényszerszünetekben. A Study Blue weboldalnak már alkalmazása is van, kvízek, kis kártyák formájában tesztelhetjük tudásunkat. Aki pedig passzívan tornásztatná kicsit az agyát, annak ott a TED app, több ezer nagyon érdekes, de nem túl hosszú videóval iOS-re és Androidra is. Ha tudunk trükközni magunknak egy amerikai iTunes-hozzáférést, az iTunes University ingyen vagy fillérekért letölthető előadásai is megnyílnak előttünk – ezekhez persze már elég jól kell tudni angolul.

És akkor a Candy Crush Sagát nem is említettük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!