Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Visszanyalt a kalózüldözők fagyija

2013.09.04. 17:11

Fél éve működik az Amerikai Egyesült Államokban az úgynevezett hat csapás politikája: a felhasználók hatszor hibázhatnak, azaz tölthetnek le illegális tartalmakat, egy rendszer (a copyright alert system - cas) pedig ezt automatikusan figyeli, majd szankcionál, például a kapcsolat lassításával. A döntéshozók azt várták tőle, hogy csökkenni fog a kalózkodás, azonban ez nagyon nem jött be: a legnagyobb torrentoldal, a Pirate Bay két év alatt megduplázta forgalmát, a program elindításának napján pedig rekordszámú látogatót regisztráltak.

A februárban indult rendszerben az öt legnagyobb amerikai internetszolgáltató, a Verizon, a Comcast, az AT&T, Cablevision és a Time Warner Cable vesz részt, fő célja a társadalom tanítása: a cél, hogy az emberek legális tartalmakat keressenek illegális helyett.A tanítás üzenetekkel kezdődik, a legdurvább lépés pedig az internetkapcsolat ideiglenes szüneteltetése.

Azt egyelőre nem tudni, eddig hány embert figyelmeztettek vagy bűntettek. Az viszont publikusan elérhető, hogy mennyi ember tölt le a különböző, nyilvános torrentoldalakról, ez pedig jó mérőszám lehet, hiszen pont ezt akarják visszaszorítani. A Torrentfreak elemzése szerint az amerikai torrentes adatforgalmat egyszerűen nem befolyásolta a CAS.

Az adatok alapján jól látszik, hogy a torrentek letöltése emelkedésnek indult márciusban: ez volt az első hónap, amikor a rendszer végig működött. A 2012 márciusi adatokhoz hasonlítva  a Pirate Bay oldal-letöltései 31 százalékkal nőttek, 2011-től nézve pedig 113 százalékkal. A többi torrentoldal arról számolt be, hogy nem okozott náluk lényeges változást a Copyright Alert System bevezetése.