Gerzson
-3 °C
3 °C

De ki bírja ezt sávszélességgel?

2013.09.06. 13:12

A Sony a szerdai sajtótájékoztatóján több 4K-kompatibilis, nagyfelbontású tévét és kamerát mutatott be, valamint bejelentették, hogy elindítják a 4K Film szolgáltatást. Az ősszel induló Video Unlimited 4K a Sony új 4K Ultra HD Media Playerét (FMP-X1), illetve az új konzoljukat, a Playstation 4-et használja; ezekkel tölthetők le a 4K felbontású filmek.

A Sony arról is beszélt, hogy a szolgáltatás beindításakor 70 film lesz elérhető a kínálatban; ezek mindegyike 3840×2160 pixel felbontású lesz. A tévéműsorok kölcsönzése az Egyesült Államokban 4, a filmeké 8 dollárba fog kerülni; a filmeket 30 dollárért meg is vásárolhatjuk.

A nagyfelbontású filmnézés piszok drága lesz. A két terabájtos háttértárral felszerelt FMP-X1-et a Sony 700 dollárért árulja – igaz, erre feltöltenek tíz, 4K felbontású filmet is. A teljes élményhez persze egy 4K tévét is vásárolni kell: ezek többsége 3000 dollárnál is többe kerül.

A Sony arról nem beszélt, hogy a 4K tévézéshez milyen sávszélességre lesz szükség, de borítékolható, hogy ezt sem lehet olcsón megúszni. A 4K filmek 45-60 gigabájtosak, így már egy film letöltése is regeteg adatot mozgathat meg. Az olyan tömörítési eljárások, mint az HEVC (High Efficiency Video Coding) valamit javíthatnak a helyzeten, de nagy sebességű, korlátlan adatforgalmat biztosító internetcsomagra, illetve sok türelemre is szükség lesz a 4K tévézéshez.