Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Újabb szabadalmi pert bukott a Motorola

2013.09.06. 11:59

Úgy tűnik, nem nagyon jön be a Google várakozása, mivel egy újabb perben is sikertelenül próbálták bizonyítani egy másik cég, jelen esetben a Microsoft vétkességét. A Microsoft csütörtökön bejelentette, hogy egy seattle-i szövetségi bíróságon megnyerték azt a pert, melynek tárgya az volt, hogy a redmondi vállalat milyen módon használta fel a Google tulajdonában lévő Motorola Mobility által birtokolt alapvető szabadalmakat (Standard-Essential Patents – SEPs).

A szóban forgó ügy tárgya két technológiai megoldásról szólt: a 802.11-es vezeték nélküli átvitelről, illetve a H.264 videótömörítési technológiáról. A bíróság kimondta, hogy a Motorola a licencdíjak megállapításánál nem az alapvető szabadalmakra vonatkozó FRAND-előírás szerint járt el – a FRAND-ról érdemes megjegyezni, hogy az alapvető szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmak licencelését szabályozzák annak érdekében, hogy az azt használni kívánó piaci szereplőket ne tudják a szabadalombirtokosok versenyellenes módon kizárni, ezért a szabványhoz szükséges szabadalmak használatát tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (fair, reasonable and non-discriminatory – FRAND) feltételekkel kötelesek biztosítani azok tulajdonosai.

A bíróság határozata ezért 14 millió dolláros kártérítést ítélt meg a Microsoftnak, mely tartalmazza azt a 11 millió dolláros összeget, amellyel azt kompenzálják, hogy a Microsoftnak egy németországi raktárát át kellett helyeznie, miután egy német bíróság az ottani perben a Motorolának adott igazat.

Ez már a második eset, hogy a FRAND körül forgó szabadalmi ügyben a Microsoft nyert a Motorolával szemben (nemrég a bíróság elfelezte a Motorola által kért licencdíjakat), így a vállalat természetesen üdvözölte a bíróság döntését, a vesztes fél szóvivője pedig közölte, hogy megfontolják a fellebbezést.