Ágnes
-1 °C
2 °C

Az NSA mobilokat is figyelt

2013.09.08. 20:31

Az amerikai hírszerzés még mobilokat is tud figyelni, képes információt nyerni az iPhone-tulajdonosok, androidos és BlackBerry készülékeket használók adatforgalmából. Vagyis az NSA be elérte a felhasználók adatait a vezető gyártók készülékein, értesült a Spiegel.

A napilap titkos iratokból jutott erre a következtetésre, a dokumentumok alapján azt feltételezik, hogy az NSA képes volt személyes adatokat is kinyerni a készülékekből, mint a kapcsolatok, sms-forgalom, jegyzetek vagy a helymeghatározó szolgáltatásokon keresztül azt az információt, hogy a mobil felhasználója merre járt.

Az NSA külön munkacsoportokat állított fel a különböző operációs rendszerekhez. A cél minden esetben az volt, hogy titkos adatokhoz jussanak hozzá.

A hírszerzés például az iPhone-on keresztül képes volt hozzáférni számítógépen tárolt adatokhoz is, ahhoz a számítógéphez, amelyre a felhasználó szinkronizálta mobilja adatait. Hasonlóan jártak el a BlackBerrykkel is. Egy 2009-es NSA dokumentumban például az szerepel, hogy követni tudják az sms-forgalmat. Ugyanakkor 2009-ben volt egy olyan időszak, amikor az NSA nem tudott hozzáférni a BlackBerryk adataihoz, de még ugyanabban az évben megoldódott a problémájuk, miután a BlackBerrynél változtak az adatkezelési módok.

Az NSA állítólag még a BlackBerry levelezőrendszerébe is bejutott, pedig ezt híresen biztonságosnak tartják.