16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

99 dollár a színes iPhone, de a tőzsdének ez kevés

2013.09.10. 18:44
Nagyjából minden bejött, amit pletykáltak: az olcsó, színes iPhone 5C, és a drága, de baromi erős, 64 bites, ujjlenyomat-olvasós 5S volt az Apple őszi bejelentéseinek lényege. Se okosóra, se új iPad, a részvényárfolyam nem is lőtt ki a hírek hatására.

A világ Apple-újításokra kíváncsi része tűkön ülve várta, hogy mit is jelent be a cég a magyar idő szerint este hét órakor kezdődött, a cég cupertinói bázisán tartott sajtótájékoztatón. Az odáig rendben van, hogy lesz új iPhone, de vajon színes műanyaghátlappal újítanak, vagy ujjlenyomat-olvasós gomb lesz a közepén? Szembeköpik-e mindazt, amit a cég Steve Jobs alatt képviselt, vagy épp most derül ki, hogy a rajongók szerint vizionárius vezető (aki azt mondjuk pont nem látta, mit művel majd vele az amúgy gyógyítható típusú rák) csak kivárt, hogy erős pénzügyi pozícióból csaphasson oda az olcsó telefonváltozatok erőltetésével durva piaci lefedettséget szerző Androidnak?

Annak is volt érdekesség, akit amúgy nem érintenek közvetlenül a százötvenezer forintos telefonokkal és még ennél is drágább tabletekkel kapcsolatos újdonságok. Ma este ugyanis újabb látleletet kaptunk arról, mennyire tudja titokban tartani az elméletileg szupertitkos fejlesztéseket a világ egyik vezető tech-cége. Vajon lehet bízni egy az éhbérért dolgozó kínai munkások szemét pár száz dollárral kiszúró ausztrál tiniben, aki folyamatosan hihető és jól dokumentált anyagokat szivárogtat a gyártás alatt lévő eszközökről? Volt értelme előre megrendelni a kínai netes boltokból a még be sem jelentett iPhone 5C tokját? Egyáltalán 5C vagy 5S, esetleg mindkettő? Color, mint színes, vagy cheap, mint olcsó? Lesz valami válasz a Samsung okosórájára? Kiderül végre, mikortól lesznek elérhetők az Apple-eszközök új operációs rendszerei?

Érdekesség, hogy míg a júniusi esemény előtt az Apple közzétette a netes közvetítés linkjét, most ennek híján kellett nekivágnunk.

Kezdésnek Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója állt a színpadra. Elsőként az iTunes Festival nevű, Londonban megtartott koncertsorozatról beszél, ahol Lady Gaga szintű előadók lépnek fel. Ennek ellenére a belépés ingyenes, nem meglepő, hogy idén 20 millióan próbáltak jegyhez jutni. Mivel ez nyilván nem sikerült mindenkinek, lesz élő közvetítés, ahhoz meg alkalmazás, iPhone-ra, iPadre és Apple TV-re is.

iOS 7: szeptember 18-tól

"Az elmúlt egy hónapban sokat dolgoztunk az iOS 7-es változatán, a következő hónapban pedig elérhetővé tesszük mind a 700 millió eszközön" - jelentette be nagy ovációt kiváltva Cook. Craig Federighi, az Apple iOS 7-esért felelős alelnöke lép a színpadra. A kivetítőn a korábban már részletesen bemutatott operációs rendszer képei. Átdolgozzák a keresőt, az értesítési felületet és a beépített böngésző, a Safari is tud majd néhány új trükköt.

A telefon hangvezérlős megoldása, a Siri került szóba. A frissített rendszer a "mit mond Lady Gaga" kérdésre előkapta az énekesnő hivatalos Twitter-oldalát. Mint megtudjuk, Siri mostantól ügyesebben kezeli például a Wikipédiát.

Hiszik vagy nem, új csengőhangok is lesznek az új iOS-ben, ami azért nagy dolog, mert nagyjából az első iPhone megjelenése óta mindenkinek ugyanúgy csörög a telefonja.

A fotóalkalmazás is frissült, új szűrők, kibővülő képszerkesztési lehetőségek várják az iOS 7 felhasználóit. Az iOS 7 szeptember 18-ától lesz elérhető.

Tim Cook tért vissza, és tovább méltatta kollégáit, akik feszített tempóban fejezték be az operációs rendszert. Végre az új iPhone is szóba került. Az iPhone 5-ös változatának eredményeit foglalta össze. "Általában mikor új telefont jelentünk be, a korábbi modell árát lecsökkentjük. Most azonban nem ez történik" - mondta Cook, és a kivetítőn két telefon körvonala jelent meg.

Az olcsó: iPhone 5C

A háttérben játszott videón színes festékcseppek pattogtak. "Jó, hogy korábban már láttak a neten mindenféle videót, mert így még izgatottabbak" - mondta az időközben a színpadra érkezett Phil Schiller. A telefon eleje üveg, természetesen, a hátulja pedig mindenféle színekben játszó műanyag.

Zöld, fehér, kék, piros és sárga az öt szín. 4 hüvelykes kijelző, A6-os processzor. Az akkumulátor nagyobb, mint az iPhone 5-é volt, a hátlapi kamera 8 megapixeles. Az előlapi kamerán is újítottak, és mint kiderül, a telefon az LTE hálózatokat is kezelni tudja. A 16 gigás 99, a 32 gigás 199 dollárba kerül, két éves hűségnyilatkozattal (persze az USA-ban). A műanyagtok darabja 29 dollár.

A színes tokokról szóló videó szerint nem fröccsöntik, hanem marják az alkatrészt, legalábbis a lyukakat bele mindenképp. "Szilárd, tömör érzés, nem várnád egy műanyagborítású telefontól" - hangzott el a videóban.

Egyes információk szerint a független iPhone 5C 549 dollár lesz. Ez hivatalosan nem hangzott el, persze ha igaz, akkor nem csoda, hogy nem.

A drága: iPhone 5S

Először itt is a színekkel kezdünk: alumíniumból mart arany, fekete és fehér választható majd a boltokban. Érintésérzékeny Home-gomb, kétszer akkora vakuval, 64 bites, A7-es processzorral, ami "nagy ugrás a számítási teljesítményben". Az A7-es már asztali gépben is jól teljesítő processzor, egymilliárdnál is több tranzisztorral, megduplázott lebegőpontos és általános célú egységgel, de persze ez csak duma, a lényeg, hogy az új telefon kétszer gyorsabb, mint a korábbi rendszerek, negyvenszer erősebb, mint az első iPhone volt.

A színpadon a telefon erejét demonstrálandó megjelent az Epic Games egyik fejlesztője. Az Epic rakta össze a hihetetlen grafikájú, korábbi iPhone-okra megjelent Infinity Blade első két részét. A folytatásban megint minden gyönyörű, és ami ennél is fontosabb: sárkányok is előkerültek. Az állat tűzeffektek és látható hőfüst kíséretében falta fel a trollt, amivel az általunk irányított páncélos lovag épp megküzdeni készült. A játékmenet változatlan: ide-oda tapintatva kell harcolni, és a sárkány szépen lassan el is fekszik. De hogy! Rongybaba fizikval hihetően, legalábbis ha hiszünk a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolójának.

A grafika azonban nem minden: a telefonban új csip dolgozik a mozgásérzékelő-adatok feldolgozásán. Mozgás koprocesszor, hangzott el, ami új fitneszalkalmazások előtt nyitja ki a kaput, ilyen például a Nike Plus Move.

A7, M7 (a mozgásérzékelős processzor), de vajon az akku meddig bírja: ameddig az iPhone 5, vagy még tovább. Magyarán továbbra is minden este tölteni kell, ha nem akarjuk, hogy másnap délben már lemerüljön.

Új fényképezőgép is lesz az 5S-ben. 15 százalékkal nagyobb érzékelő, nagyobb fényérték, a kamera pedig rögtön az alkalmazás indításakor elkezdi mérni, milyen beállítások mellett lehet a legjobb képet lőni. A vaku sem csak nagyobb lett, de a fényén is finomítottak, az így készített képek minősége szembeötlő (aztán persze majd a valóságban kiderül). Sorozatfelvétel, 10 kép per másodperces sebességgel.

Nem csak a telefonod lopják el, de az ujjad is mellé

"A régi szép idők, amikor még elzárhattuk a papíron létező dolgainkat" - hangzott el a színpadon. Eddig számkóddal védtük a telefont, most azonban itt a TouchID, az ujjlenyomat-felismerő gomb. A szerkezet részletei elég meggyőzők: az érintésérzékeny felület 360 fokban olvassa az ujjlenyomatot (vagyis mindegy, milyen irányból húzzuk az ujjunkat), nem csak a bőr legfelső rétegére figyel. Van egy fémhurok is a Home-gomb körül, amit simogatva válthatjuk ki a képernyőzár feloldására eddig használt ujjvégighúzást.

Az ujjlenyomat-olvasó az Apple Store-os vásárlásoknál is használható. Könnyen előfordulhat, hogy az Apple a legbiztonságosabb telefonként akarja a piacra dobni az 5S-t, ami nem rossz ötlet, valljuk be. Élvezet lesz nézni, ahogy a megjelenés másnapjától mindenki azon dolgozik majd, hogy a lehető legnevetségesebb segédeszközökkel törje fel a rendszert. Az ujjlenyomatot leíró adatokat nem szerveren tárolják, hanem valahol nagyon mélyen az A7-es processzor belsejében, ez talán elveszi a konkurencia első támadásainak élét. Persze senki sem mondta, hogy nem lehet úgy értelmezni az amerikai törvényeket, hogy ha az NSA szépen kéri, akkor az Apple szépen oda is adja a több millió ujjlenyomatot.

A telefon 16, 32 és 64 gigabájtos változatban létezik majd, az USA-ban 199, 299 és 399 dollárért lehet majd hozzájutni. Szeptember 20-án jelenik meg Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Németországban, Franciaországban, Japánban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban. Decemberig további 100 országba jut majd el a telefon.

Elvis Costellóra pihen a közönség

Ön mit vesz?

Tim Cook a színpadon ismét. Újra megköszöni mindenkinek a sok munkát, és mielőtt véget érne a rendezvény, egy pillanatra még visszatérne a zenéhez. Némi feszültségteremtés után a színpadon megjelent... Elvis Costello!

A zenész kicsit poénkodott azon, hogy vajon kimondhatja-e hangosan a gitárja márkáját (kimondta, Fender), majd zenélni kezd. Nem lehet kellemes ezt egy olyan közönség előtt, amelynek minden egyes tagja a laptopját nyomkodja. Aki nem, az a szám végén felállt és állva tapsolt.

A most bejelentett készülékekkel hazai forgalmazásával kapcsolatban a Vodafone jelentkezett elsőként. A sajtótájékoztató alatt elküldött közleményükben azt írják, az 5C és az 5S is kapható lesz itthon. Hogy mikor? "Hamarosan."
 

A tőzsde nem örült

A bemutatott újdonságok összességében közel sem értek fel a várakozásokig. Ha egy pillanatra minden naivitás nélkül elfogadjuk, hogy az összes, korábban megjelent, és utólag nagyon is pontosnak bizonyuló pletykát az Apple terjesztette el, azt is beláthatjuk, hogy ez nem a jó stratégia arra, hogy felkészítsék a piacot és az elemzőket a várható lépésekre, hogy így csökkentsék az amúgy borítékolható csalódottságot.
 
A 99 dolláros iPhone 5C esetleg jó alternatíva lehet azoknak, akik csak az ára miatt nem vettek eddig iPhone-t, és az is igaz, hogy az új, erősebb 5S elcsábíthatja azokat, akik amúgy korábban is megvásárolták az épp bejelentett, legújabb iPhone-t. Azonban megint, immár sokadszorra elmaradt a titkon mindenki által remélt, közelebbről meg nem fogalmazható, lehengerlő újítás. Nem volt Apple-óra, nem jött új Apple TV, nem jelentettek be új iPadet, és még sorolhatnánk. Ezek egy része magyarázható azzal, hogy más ritmusban szokták, de ez csak azokat hatja meg, akiknek fontos az Apple ritmusa. A tőzsdének annyira nem: a cég részvényei a cikk írásának pillanatában, nagyjából 25 perccel a sajtótájékoztató vége után már majdnem 3 százalékos mínuszba is beleszaladtak.


  • Hírek
  • Bankszámla