Bernadett
0 °C
4 °C

Kína büntetné az online pletykák terjesztését

2013.09.10. 09:29

Kína hétfőn komoly intézkedéseket jelentett be, hogy elejét vegye a kormány által felelőtlennek tartott online pletykáknak. A széles körben elterjedt, hamisnak bizonyult pletykák terjesztőit három év börtönnel fenyegetik.

A hatóságok végső célja a pletykák visszaszorítása mellett a közösségi oldalak hatékonyabb ellenőrzése. Azért merült fel az igény, mert a felhasználók ezeket az oldalakat használják politikai és közéleti témák megbeszélésére, megkerülve a cenzúrát.

Az új szabályozás szerint akkor vádolható rágalmazással egy felhasználó, ha az általa terjesztett pletykát legalább ötezren látták és ötszázszor továbbosztották. A hároméves büntetés a rágalmazás átlagos büntetési tétele, így ez esetben is ezt szabnák ki a bíróságok.

A hivatalos magyarázat szerint az embereknek elege van a pletykákból, és bántják őket a hamis hírek. Legalábbis a kormányzati szócsöveknek számító újságok így írnak erről. A valóságban azonban óriási felháborodás kíséri az új jogszabályok bevezetését. Egy Weibo-felhasználó szerint nagyon könnyű olyat posztolni, amit ötezren látnak és ötszázan osztanak meg, ki mer bármit is mondani ezek után.