Géza
-12 °C
-4 °C

Múzeumba kerül az első nyomtatott fegyver

2013.09.17. 11:01

A londoni Victoria and Albert Museumban állították ki a világ első, kizárólag 3d-nyomtatóval készített lőfegyverét, a Liberatort. A kiállításon nem az eredeti példány látható, mivel az nem volt elég strapabíró, és néhány lövés után szétrepedt.

A fegyvert egy texasi anarchista, Cody Wilson cége, a Defense Distributed készítette. A Liberatornak szinte minden alkatrésze műanyagból készült, csak az ütőszeget gyártották fémből. A fegyver gyártásához szükséges 3d nyomtatót a csoport nyolcezer dollárért, körülbelül 1,8 millió forintért vásárolta az Ebay aukciós portálon.

Wilson májusban töltötte föl a fegyver tervrajzait a saját honlapján, de két nappal később, elsősorban az amerikai kormány nyomására eltávolította. A terveket addigra már több mint százezren töltötték le, és villámgyorsan elterjedtek a fájlcserélőkön is. Ma már csak az nem gyárthat magának Liberatort, aki nem akar.

A londoni kiállításon két prototípust fognak bemutatni; a kiállítás szeptember 14-től 22-ig tart. Egy másik, nem működő példány már július óta megtekinthető a London Science Museumban.